Studiile medicale arata ca 95% din pacientii cu lupus prezinta o forma de afectare a gurii si dintilor de catre boala lor autoimuna, LES.
Multa vreme nu am considerat ca problemele dentare pot fi legate de diagnosticul suspect LES pe care il purtam cu mine. Desi, de fiecare data cand mergeam la stomatolog, si eram nevoita sa merg din ce in ce mai des, mi se atragea atentia ca problemele prezentate de dintii mei nu par a fi unele obisnuite, am continuat sa ma consider un om sanatos.
M-am incapatanat sa urmez tratarea obisnuita a cariilor dentare care apareau din ce in ce mai frecvent desi incercam sa urmez o igiena cat mai riguroasa a gurii si dintilor.
Cu ce rezultat ? Orice polizare se termina cu distrugerea aproape in intregime a dintelui, si nu din cauza medicului, ci a fragilitatii dintilor, datorata, probabil, uscaciunii gurii (sindromul sjogren asociat lupusului) si a distrugerii smaltului dentar. In plus, orice interventie stomatologica imi declansa episoade acute de afte bucale si cateva zile dupa vizita la stomatolog gura mea era un foc mocnit. Ba, cateodata se inflamau si gleznele si nu mai stiam ce sa cred.
Acum, cand diagnosticul de lupus este definitivat de cativa ani, si, de cand am inceput sa ma informez mai cu atentie despre boala lupus sistemic, am avut surpriza sa gasesc raspunsuri la toate intrebarile pe care mi le puneam vis-a-vis de o posibila legatura intre lupus si deteriorarea in ritm accelerat a dintilor.
Voi incerca sa va redau aici ceea ce am retinut, de la specialisti, despre legatura dintre lupus sistemic, gura si dinti, pentru ca orice pacient cu diagnostic LES care trece prin blogul lupus-les-boala, sa fie informat asupra posibilelor probleme dentare pe care le poate avea, dar si a comportamentului de adoptat atunci cand are diagnostic lupus sau, chiar doar diagnostic suspect LES si trebuie sa consulte un medic stomatolog.
Studiile medicale arata ca 95% din pacientii cu lupus prezinta o forma de afectare a gurii si dintilor de catre boala lor autoimuna, LES. Si in fond, intr-un organism total zapacit, ca cel al pacientului cu LES, de ce nu am crede ca, la fel cum fiecare organ propriu poate fi considerat un dusman, dintii si gura ar face exceptie ?
Neacordarea unei atentii sustinute ingrijirii cavitatii bucale si a dintilor poate constitui, pentru pacientii cu lupus, o grava eroare costisitoare dar si periculoasa pentru viitorul lor.
Inainte de toate, se recomanda pacientilor cu lupus, pastrarea unei igiene orale riguroase, astfel incat sa fie diminuat cat se poate de mult cresterea riscului de aparitie a complicatiilor dentare datorate unei igiene defectuoase.
Sa vedem, pas cu pas, ce trebuie sa stie un pacient cu lupus eritematos sistemic despre cum ii afecteaza lupusul dintii si gura si ce trebuie sa faca pentru a diminua riscul de a ramane fara dinti.
Intretinerea igienei dentare presupune reguli speciale de aplicat de catre pacientii cu lupus.
Reguli pentru pastrarea igienei orale a bolnavilor cu lupus
Nu uitati nicio clipa ca sunteti un pacient cu nevoi speciale, care ar putea prezenta complicatii ale bolilor stomatologice, asadar alegeti-va un stomatolog informat in problemele specifice bolilor autoimune.
Cateodata veti avea nevoie de ingrijiri individualizate pentu fiecare din problemele care pot apare. Alta data, medicul ar putea fi solicitat pentru mai multe probleme ale gurii, simultan aparute, si atunci va trebui sa fiti sigur ca medicul ales este capabil sa va ajute si merita increderea voastra.
Complicatiile orale care pot apare la pacientii cu lupus se pot datora fie activitatii lupusului insusi, fie efectelor secundare ale tratamentului medical pe care il urmeaza.
Mai multe despre Complicatii dentare in lupus-cauze si simptome aflati urmarind linkul.
I wana mai mult ingrijire bolnavi
RăspundețiȘtergere