Sistemul nervos al unui bolnav cu LES, ca si parte componenta a unui organism macinat de lupus sistemic, chiar daca la un moment dat pare sanatos, cu siguranta va fi afectat in timp de actiunea autodistrugatoare a bolii autoimune lupus sistemic eritematos
. Daca ne amintim ca sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea echilibrului intern al corpului, vom intelege de ce este foarte important sa ne ingrijim sistemul nervos si sa-l pastram cat mai protejat de actiunea distrugatoare a bolii lupus de care suferim.
Activitatea lupusului asupra sistemului nervos nu are preferinte. Ea poate cuprinde toate cele 3 parti principale ale sistemului nervos-sistemul nervos central, sistemul nervos periferic sau sistemul nervos autonom.
Simptomele lupusului din sistemul nervos pot apare brusc, iar diagnosticarea lupusului neurologic este adesea dificila deoarece simptomele manifestate de bolnavii cu lupus sunt comune si altor afectiuni.
La multe persoane bolnave de lupus sistemic, un tratament adecvat va face ca simptomele afectarii sistemului nervos sa fie complet reversibile.
Pentru a ne putea explica cat mai bine simptomele neurologice care apar la bolnavii cu lupus sa abordam cateva cunostinte minime despre rolul sistemului nervos intr-un organism.
Rolul sistemului nervos in organism
Sistemul nervos coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin organele de simt si initiaza actiuni.
Sistemul nervos se compune din 3 parti esentiale : sistemul nervos central, sistemul nervos periferic si sistemul nervos autonom.
Fiecare din cele 3 parti ale sistemului nervos este afectata de activitatea si prezenta in organism a dereglerarilor datorate bolii lupice.
Sistemul nervos central (SNC )
Sistemul nervos central (SNC) se ocupa cu prelucrarea informatiilor venite de la receptori .
Sistemul nervos central (SNC) este cel care va genera raspunsuri la informatiile captate de receptorii vizuali (ochi ), tactili, durerosi, etc.
Sistemul nervos central (SNC) detine controlul neuroendocrin al organismului si acest control poate fi voluntar sau involuntar.
Sistemul nervos central (SNC), functie de informatiile primite si prelucrate genereaza un anumit comportament al individului si al componentelor organismului sau.
Sistemul nervos central (SNC) este format din creier si maduva spinarii. Capul si coloana vertebrala sunt locurile unde se gasesc aceste componente ale SNC.
Prezenta inflamatiei in creier si in vasele de sange din creier poate genera complicatii riscante ale bolii lupus.
Cand lupusul afecteaza sistemul nervos central, pacientii cu lupus se pot confrunta cu simptome ca:
- migrene
- stare de confuzie
- oboseala
- depresie
- atacuri cerebrale
- probleme de vedere
- modificari bruste ale starii psihice
- dificultati de concentrare
Cum poate fi afectat sistemul nervos central al bolnavului cu lupus datorita prezentei inflamatiei
Se stie, sigur, ca inflamatia vaselor de sange din creier poate genera vasculita sistemului nervos central, dureri de cap sau hipertensiune intracraniana.
1. Vasculita SNC
Vasele de sange din creier se pot inflama, (stim ca inflamatia este omniprezenta intr-un organism cu lupus ), ceea ce ar putea genera vasculita sistemului nervos central.
Vasculita sistemului nervos central este o manifestare grava a lupusului. Caracterizata prin febra ridicata, vertij, psihoza si imobilitatea gatului asemanatoare simptomelor meningitei, vasculita SNC este cea mai periculoasa forma de lupus care poate afecta sistemul nervos. Vasculita SNC, de obicei, reclama spitalizarea si administrarea de mari doze de corticosteroizi pentru a suprima inflamatia.
2. Durerea de cap provocata de lupus
Cefaleea din lupus este asemanatoare migrenelor. Este mai frecvent intalnita la pacientii cu lupus cu sindrom antifosfolipidic sau fenomenul Raynaud .
Durerea de cap din lupus este tratata în mod traditional la fel ca alte migrene, dar corticosteroizii administrati ajuta la prevenirea ei.
3. Hipertensiune intracraniana (pseudotumoare cerebrala)
Aceasta este o complicatie rara de Lupus si poate fi, de asemenea, cauzata de medicamentele folosite pentru a trata Lupusul. Cele mai frecvente simptome sunt severe, dureri de cap non-specifice, modificari de vedere trecatoare, si tinitus (tiuituri in urechi ) .
Alte simptome pot include torticolis, dureri de spate, vedere dubla, dureri in spatele ochilor, si intoleranta la efort. Diagnosticul se pune prin examen complet oftalmologic, se fac teste pentru a exclude alte cauze de crestere a presiunii intracraniene, si in cele din urma, o punctie lombara.
Cum este afectat sistemul nervos central al unui bolnav cu lupus sistemic de medicamentele utilizate pentru tratamentul lupusului si de efectele lor secundare
Medicamentele utilizate pentru a trata lupusul pot avea efecte secundare care cauzeaza simptome similare modului in care lupusul afecteaza SNC.
Medicamentele care pot provoca simptome false de afectare lupica a sistemului nervos central sunt:
- antiinflamatoarele nesteroidiene - pot provoca migrene, ameteli, confuzie si, uneori, simptome asemanatoare meningitei;
- antimalaricele (cand sunt administrate in doze mari, doze care, de obicei, sunt evitate in lupus) pot provoca psihoze, atacuri cerebrale si comportamente maniaco depresive;
- corticosteroizii - pot provoca stare de agitatie, confuzie, schimbari ale starilor, psihoze si depresii;
- medicamentele antihipertensive - pot cauza depresie sau pierderea apetitului sexual.
Si acum, dupa ce v-am facut un conglomerat de informatii despre cum inflamatia din lupusul sistemic poate afecta sistemul nervos central, dar si cum medicamentele utilizate ca tratament pot contribui la dereglarea sistemului nervos central al unui bolnav cu lupus, va invit sa va amintiti ca sistemul nervos are 3 parti esentiale : sistemul nervos central, sistemul nervos periferic si sistemul nervos autonom.
Sa nu credeti ca diagnosticul de lupus sistemic sau LES iarta vreuna din cele 3 parti ale sistemului nervos. Despre cum lupusul sistemic afecteaza sistemul nervos periferic si sistemul nervos autonom, gasiti informatii utile in articolul Lupusul si nervii-un razboi dificil de dus.
Informatiile folosite aici au ca baza de prelucrare articole din cure4lupus.org, wikipedia, divahair.ro, apaa.ro.
Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.
Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu