Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Tratament dentar in lupus. Riscuri si masuri preventive

Inainte de aplicarea oricarui tratament dentar unui bolnav cu lupus, medicii trebuie sa fie constienti de riscurile la care se supune un astfel de pacient, iar acceptarea tratarii lui presupune necesitatea unei atentii sporite fata de acel pacient. Posibilitatea aparitiei complicatiilor iesite din cotidian este foarte mare. De aceea, se impun, inca de la inceput, adoptarea unor masuri speciale de prevenire a posibilelor complicatii ce pot apare intr-un organism atat de fragil ca cel al bolnavului cu lupus.

La randul sau, orice bolnav cu lupus, inainte de a incepe orice tratament dentar, are datoria fata de viata sa, sa raporteze medicului dentist toate afectarile organelor interne de care are stiinta. Iar daca veti observa o nepasare sau ignoranta a medicului in privinta a ceea ce ii aduceti la cunostinta, mai bine fugiti la alt medic care stie ce presupune boala lupus. Astfel,


  • Pacientii cu prolaps Mitrovalve (MVP) si sindrom antifosfolipidic au nevoie de antibiotice inainte de procedurile dentare pentru a fi protejati impotriva infectiilor si a nu li se pune viata in pericol.

  • Unele tratamente recomandate de medicul dentist pot agrava starea unui bolnav cu lupus daca nu se tine cont de situatia prezenta la momentul respectiv.

  • O afectare renala preexistenta tratamentului dentar presupune precautie sau chiar exclude utilizarea unor anume medicamente ca tetraciclina, analgezice, sau AINS care pot afecta negativ functia renala.

  • Prezenta unei endocardite nonbacteriene, specifica lupusului, cunoscuta ca endocardita Liebman-Sacks, presupune necesitatea administrarii unui tratament cu antibiotice inainte de orice procedura dentara invaziva si nu doar a interventiilor chirurgicale. Aceste antibiotice ajuta la prevenirea intrarii in fluxul sanguin a bacteriilor din gura si infectarea vegetatiilor de la endocardita Liebman-Sacks, vegetatii care sunt localizate in jurul inimii.

    Liebman-Sacks este o forma de implicare a inimii in boala lupus sistemic. Aproximativ 50% din pacientii cu LES sufera de aceasta afectiune, dar multi nici macar nu stiu.

    Vegetatiile Libman-Sacks pot fi gasite la aproximativ 1 din 10 pacienti cu lupus eritematos sistemic, si sunt asociate cu durata bolii lupus, activitatea bolii, anticorpi anticardiolipinici, si manifestarile sindromului antifosfolipidic.

    Antibioticele administrate preventiv in cadrul unui tratament dentar ajuta la reducerea riscurilor in cazul in care o parte din bacterii trec totusi in fluxul sanguin. Infectiile datorate ingrijirii dentare pot provoca complicatii si pun efectiv viata unui bolnav cu lupus in pericol.

  • Utilizarea oxidului de azot in procedura interventiei dentare poate afecta grav un bolnav cu lupus care sufera de probleme pulmonare.

  • Chirurgia parodontala sau extractia dintilor poate fi complicata la pacientii cu lupus care prezinta sangerari anormale determinate de prezenta lupusului anticoagulant.

    Cele mai multe din raspunsurile la intrebarile mele despre cum afecteaza lupusul gura si dintii, dar si despre cum trebuie sa privesc o vizita la stomatolog atunci cand am lupus, se datoreaza ghidului de ingrijire dentara pentru bolnavii cu lupus, din www.lupus.org, publicatie careia ii multumesc si in numele meu, si in numele vostru, al celor care, ca si mine, aveati nevoie de aceste raspunsuri.

    Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

    Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.
  • Niciun comentariu :

    Trimiteți un comentariu

    Despre Lupus, cele mai vizionate

    GO TO TOP