Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Despre lupus, in cifre, pentru incepatori

Lupus este o boala autoimuna prin care organismul se autodistruge. Deoarece nu exista inca, un tratament, asupra bolii lupus se efectueaza cercetari si studii medicale in urma carora se obtin informatii utile pacientilor si medicilor. Alte informatii insa, tin pur si simplu de statistica si ele constituie curiozitati pentru cei interesati cumva despre lupus ca si diagnostic exotic.

Despre lupus, in cifre

  1. 5 milioane de persoane din intreaga lume au o forma de lupus. Se estimeaza chiar, ca acest numar este deja depasit.

  2. Costurile medii medicale ale unui pacient cu diagnostic lupus si pierderea costurilor cu productivitatea, in USA, s-a constatat ca sunt de aproximativ 20.000 $ pe an si pot creste pana la 63.000 $ pe an daca pacientul sufera de complicatii la rinichi.

  3. Rata diagnosticului de lupus pentru afro-americani este de 2-3 ori mai mare decat rata de diagnostic pentru caucazieni. In timp ce lupusul afecteaza oameni din toate rasele si etniile, afroamericanii, dar si hispanicii, asiaticii, sunt diagnosticati cu lupus de 2-3 ori mai des decat cei din Caucaz.

  4. Femeile reprezinta un procent de 90 la suta din totalul populatiei cu lupus. Ele dezvolta cel mai frecvent simptome de lupus la varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. Barbatii si copiii pot dezvolta, de asemenea, lupus, dar in numar mult mai mic.

  5. 6 ani sunt necesari pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu lupus. Pe baza unui studiu recent, de la debutul simptomelor si pana la definitivarea unui diagnostic de LES, este nevoie de o urmarire atenta a simptomelor timp de 6 ani, in medie.

  6. In medie, 4 medici au fost consultati de bolnavii cu lupus nediagnosticati corect, pana ce s-a stabilit diagnosticul precis de lupus.

  7. Patruzeci la suta dintre adultii cu lupus si pana la saizecisisase la suta dintre copiii cu lupus sufera in final de o forma de complicatii la rinichi

  8. Zece, pana la douazeci la suta dintre persoanele cu lupus dezvolta boala ca si copii. Pentru ele lupusul este mai daunator din punct de vedere fizic decat pentru cei care dezvolta lupus ca adulti. La ei, lupusul afecteaza adesea organele cele mai importante.

  9. Opt medicamente pe baza de reteta, in medie, sunt necesare pentru a gestiona toate afectiunile medicale, inclusiv lupusul. Functie de cate diagnostice se asociaza bolii, numarul acesta poate fi mult mai mare.

  10. Cate medicamente au fost dezvoltate special pentru a trata lupusul ? In 2013, FDA a aprobat primul si singurul medicament dezvoltat special pentru a trata lupusul.

  11. Ce procent din persoanele cu lupus poate sa mai lucreze in timp ce se manifesta simptomele bolii ? Un studiu a constatat ca la 3,4 ani dupa diagnosticare, 40 la suta dintre participantii la acel studiu au trebuit sa paraseasca locul de munca ca urmare a simptomelor lor.

Despre lupus, pentru incepatori

  1. Fii rabdator si colaboreaza cu medicul care iti investigheaza boala, s-ar putea sa ai in fata 6 ani de investigatii. Nu invinui sistemul medical sau medicul, termenul de 6 ani a aparut ca urmare a unui studiu efectuat in SUA.
  2. . Mai multe informatii in:

  3. Probabil vei trece prin cel putin 4 perechi de maini de medici specialisti pana se va definitiva diagnosticul de lupus. Mai bine sa "te plimbi" si sa ai diagnostic, decat sa te dai batut si sa renunti inainte de finalizare.
    Cu cat vei sta o perioada mai lunga fara diagnostic si tratament adecvat, cu atat riscul de autodistrugere in ritm accelerat a organismului tau va fi mai periculos.
  4. Informatii conexe in:

  5. Ai grija de rinichii tai, sa nu fii printre cele 40 de procente care ajung in final sa sufere de o forma grava de boala renala.
  6. Informatii conexe in:

  7. Daca lupusul a aparut din copilarie, atunci distrugerile organelor vitale pot fi mai daunatoare decat cele ale persoanelor la care boala lupus a aparut la varste mai putin fragede.
  8. Trebuie sa stii informatiile despre

  9. Nu te ingrijora daca numarul medicamentelor care ti se recomanda la inceput, e mare. In medie, pe reteta, un bolnav cu lupus primeste doar 8 medicamente (in USA), dar necesarul e mult mai mare, functie de diagnosticele asociate bolii lupus, care apar in timp, iar cele mai multe din ele sunt necompensate.
  10. Vezi articolele:

  11. Nu iti face planuri financiare sau de cariera pe termen prea lung, un studiu a demonstrat ca aproape jumatate din persoanele diagnosticate cu lupus, in maxim 4 ani de la diagnosticare, datorita simptomelor bolii dar si a efectelor secundare ale tratamentului, vor parasi locul de munca.
  12. Vezi articolele:
Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP