Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Diagnostic suspect LES-8 intrebari inedite despre lupus



Cand esti un bolnav cu diagnostic suspect LES incepi sa-ti pui o mie si una de intrebari inedite despre lupus sistemic eritematos.

Te plimbi din doctor in doctor si nu intelegi ce vor de la tine de te intreaba cate in luna si in stele, de parca ai fi petrecut toata viata ta de pana atunci numai studiindu-te.

Daca ai hotarat sa dai mai multa importanta semnalelor pe care ti le trimite organismul dupa ce ai primit diagnosticul suspect LES, sa vedem unele din aceste semnale si cum se explica ele.


8 intrebari inedite despre lupus ale pacientilor cu diagnostic suspect LES


Am pus aici 8 intrebari si raspunsuri care te-ar putea surprinde cand esti doar un pacient cu diagnostic suspect LES, sper sa te ajut putin sa iesi din ceata in care te afunda incertitudinea.

Ce examen fizic imi face medicul cand suspecteaza LES ?

Daca sunt un pacient cu diagnostic suspect LES trebuie sa tin regim alimentar ?

Lupus poate provoca urticarie ?

Lupusul este o cauza a caderii parului ?

Lupusul poate prezenta simptomul de colorare a picioarelor in violet ?

Daca sunt suspect LES, desi nu am niciun fel de eruptie cutanata la soare, pot sta la soare ?

Sunt suspect LES si am o eruptie pe obraji. Sa fie fluturele din lupus ? Ce simt cand am fluturele pe obraz ?

Sunt tanar de ani si totusi simt ca imbatranesc mai rapid, am simptome si boli de om in varsta. Ce se intampla cu mine ?


1. Ce examen fizic imi face medicul cand suspecteaza LES ?



Atunci cand esti suspect LES sa te astepti la un examen fizic din cap pana in picioare. Medicul va urmari sa vada sau sa afle daca:

- prezinti simptome ca pierderea parului, nu numai pe cap, ci pe tot corpul

- prezinti semne de inflamare a ochilor

- prezinti ulceratii ale gurii

- este prezenta inflamarea ganglionilor limfatici

- exista eruptii cutanate

- este prezenta o marire de organe- ficat, rinichi, etc

- sunt prezente edeme si dureri articulare

- te-ai confruntat cu extremitati reci decolorate

- prezinti semne de afectare a sistemului nervos periferic sau central

Vezi

Lupusul si nervii

Lupusul si creierul

- se va incerca o evaluare a comportamentului si raspunsului tau la nutrienti

- In mod normal, ar trebui sa fiti intrebati daca va stiti prezentand alergii alimentare, episoade de hipoglicemie frecvente si tulburari gastro-intestinale.


2. Daca sunt un pacient cu diagnostic suspect LES trebuie sa tin regim alimentar ?



Este demonstrat clinic ca exista o legatura intre nutritie si lupus . Bolnavii stiu, din experienta, ce alimente le fac rau si le evita instinctual.

In mod normal, se recomanda o evaluare a nutritiei fiecarui bolnav cu lupus. 100% din pacientii cu lupus, conform unor cercetari medicale inca din 1994, sufera de dereglari ale nutritiei si prezinta alergii alimentare. Se afirma ca 80% din persoanele cu sensibilitati alimentare au insuficiente enzime si prezinta hipoglicemie.

Cercetatorii din domeniul lupusului sustin ca oboseala prezenta la aproape 100% din bolnavi (ceea ce se traduce prin cantitate redusa de energie din organe si glande endocrine) indica faptul ca nutrientii nu ajung la glandele endocrine si la organele vitale datorita existentei unui dezechilibru acid/baza din organism.

Enzimele unei persoane cu lupus sunt consumate intr-un scop anormal, ceea ce face ca ele sa devina insuficiente pentru scopul lor real, acela de a ajuta la absorbtia in totalitate a nutrientilor si transformarea lor in energie. Frecvent, pacientii cu lupus prezinta deficit de acid clorhidric.

Iata de ce, da, atunci cand esti suspect LES, trebuie sa fii atent la ce mananci. Vezi date concrete despre alimentatia bolnavilor cu lupus, sunt informatii utile.


3. Lupus poate provoca urticarie ?



Da, lupusul poate provoca urticarie. Unii pacienti cu LES pot prezenta simptome de urticarie. Nu dureaza mult un episod de urticarie din lupus.

Urticaria din lupus poate fi datorata unor anticorpi pe care-i dezvolta bolnavii cu lupus, se poate datora unor medicamente din tratament sau poate fi o reactie specifica la soare.

Urticaria din lupus, de obicei, dureaza mai putin de 24 de ore. Cand urticaria dureaza mai mult de 24 ore poate fi din cauza unei vasculite.

Vasculita care provoaca o stare de urticarie prelungita este o afectiune caracterizata prin inflamarea vaselor mici de sange din piele. Lupusul este o cauza de vasculita cu urticarie.

Deci, daca esti un suspect LES fii atent si la mancarimile pielii, ele pot fi un simptom al unui lupus real, nu numai suspectat.


4. Lupusul este o cauza a caderii parului ?



Da, lupusul este o cauza a caderii parului pentru ca lupusul provoaca inflamatia pe scara larga a pielii, mai ales a celei de pe fata si scalp.

Parul cade treptat, subtiindu-se coama, desi unii oameni au probleme de cadere a parului in adevarate smocuri sau pelete.

Pierderea genelor, sprancenelor, parului din barba sau de pe corp este posibila in lupus.

Cand lupusul este tratat, parul creste la loc.

Uneori, parul scalpului de pe linia de demarcatie dintre fata si par devine fragil, se rupe, si bolnavul va prezenta o linie de demarcatie cu aspect neregulat, specifica, fenomen cunoscut sub denumirea de par de lup.

Pierderea parului poate fi un simptom timpuriu al lupusului, dinainte chiar ca diagnosticul lupus sa fie macar suspectat.

Dar, multe alte boli prezinta simptomul de subtiere sau pierdere a parului, astfel ca nu trebuie sa va alarmati daca prezentati astfel de simptome.

Consultati medicul sau studiati-va mai bine si vedeti daca va puteti asocia si alte simptome specifice lupusului, inainte de a intra in panica.

Dar, daca medicul va intreaba ceva despre caderea parului, va trebui sa stiti de ce va intreaba daca va cade parul .


5. Lupusul poate prezenta simptomul de colorare a picioarelor in violet ?



Colorarea in violet a picioarelor, la frig, mai ales, apare la multi bolnavii cu LES. Acest simptom este ceea ce in literatura medicala se numeste livedo reticularis .

Bolnavii cu lupus prezinta, de obicei livedo reticularis. Pielea, de pe picioare, in special, prezinta o culoare violacee care se accentueaza la frig.

Livedo reticularis este o manifestare a unor conditii vasculare specifice.

Vezi despre aceste influente ale lupusului asupra sanatatii vaselor se sange in articolul lupusul si nervii.

In cazul prezentei fenomenului de livedo reticularis simplu, nu este nevoie de tratament specific. Livedo reticularis se trateaza doar daca apar dureri in picioare sau ulceratii.

Daca sunteti insa, in perioada de stabilire a unui diagnostic de lupus, atunci trebuie sa dati importanta aparitiei simptomului livedo reticularis si sa spuneti medicului de prezenta sa.

Livedo reticularis poate fi si un simptom al sindromului antifospholipidic, care, pentru un procent semnificativ de bolnavi cu lupus, este un diagnostic asociat LES.


6. Daca sunt suspect LES, desi nu am niciun fel de eruptie cutanata la soare, pot sta la soare ?



Nu toate persoanele cu lupus dezvolta eruptii cutanate atunci cand se expun la soare, dar cele mai multe din ele au probleme.

Eruptiile cutanate datorate soarelui pot apare in timp, chiar si dupa ani de zile de cand esti diagnosticat suspect LES. Ceea ce se recomanda este prudenta.

Expunerea la soare pentru o persoana cu diagnostic suspect LES poate provoca exacerbarea simptomelor de lupus sistemic, chiar si aparitia afectarii renale.

Specialistii recomanda, ca, atunci cand esti un bolnav cu diagnostic LES dar nu prezinti eruptii cutanate la soare poti face plaja dimineata sau dupa-amiaza tarziu, cu protectie solara SPF 30, pentru aproximativ 10 minute pe zi. De a treia zi, daca nu apar simptome ca febra, eruptii cutanate sau alte simptome sistemice, poti creste perioada cu inca 10 minute.

Experimentul expunerii la soare il faci pe pielea ta, asa ca trebuie sa te opresti din cresterea perioadei de expunere la soare inainte de a trezi fiara lupusului din tine.

Sub nicio forma nu se recomanda utilizarea saloanelor de bronzat artificial deoarece riscul aparitiei episoadelor de lupus acut este foarte mare.


7. Sunt suspect LES si am o eruptie pe obraji. Sa fie fluturele din lupus ? Ce simt cand am fluturele pe obraz ?



In primul rand, trebuie sa stiti ca eruptia cutanata de pe obraji poate fi acuta, subacuta si cronica.

Eruptia acuta apare in LES, eruptia cutanata subacuta apare in lupusul cutanat si eruptia cronica este in cea mai mare parte sub forma de disc si apare in lupusul discoid.

Persoanele cu LES prezinta o eruptie cutanata acuta sub forma de fluture pe obraji , eruptie care apare in momentele de episod acut de lupus. Sub tratament, eruptia dispare. Bolnavul cu LES si fluture va simti o caldura si o senzatie de ardere a pielii in zona in care a aparut fluturele lupic.

Persoanele cu eruptii cutanate subacute (specifice lupusului cutanat) prezinta mancarime la nivelul pielii.

Eruptiile cutanate cronice de forma discoida sunt de obicei nedureroase, fara niciun fel de senzatie.


8. Sunt tanar de ani si totusi simt ca imbatranesc mai rapid, am simptome si boli de om in varsta. Ce se intampla cu mine ?



Bolnavii cu lupus prezinta mai devreme complicatii intalnite in mod normal la persoanele varstnice.

Varsta reala a unei persoane cu lupus nu are aproape nicio importanta. Din punct de vedere biologic, datorita tratamentului si, mai ales, al activitatii lupusului, pacientul cu LES se confrunta, inainte de vreme, cu multe din bolile varstnicilor.

Osteoporoza, bolile de inima, rigidizarea arterelor, cataracta si alte boli ale ochilor, disfunctia cognitiva, sunt boli pe care, de obicei, varstnicii le prezinta.

Asadar, daca esti un pacient cu diagnostic suspect LES, trebuie sa stii ca riscul aparitiei mai devreme a bolilor varstei a-III-a este mult mai ridicat pentru tine si de aceea va trebui sa-ti definitivezi cat mai repede diagnosticul pentru a lua masurile corespunzatoare controlarii activitatii lupusului si al imbatranirii precoce.

Incearca sa pastrezi o dieta saraca in grasimi saturate, sa-ti pastrezi greutatea in limite normale, nu fuma, si, chiar daca esti doar suspect LES ai grija de tine ca si cum ai fi un bolnav cu LES, paza buna trece primejdia rea.

M-as bucura daca toti cei ce citesc articolul acesta si poarta cu ei un diagnostic suspect LES nu vor avea nevoie de aceste 8 raspunsuri la intrebari inedite despre lupus sistemic.

Va doresc sa fiti sanatosi, iar daca daca totusi, suspiciunea devine realitate, amintiti-va de blogul despre lupus atunci cand aveti nevoie de o informatie. Atat cat ma va lasa lupusul voi fi aici, creierul si mintea mea trebuie sa lucreze.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP