Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic



Alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic sau LES este una din parghiile importante prin care se pot preveni efectele negative ale cortizonului sintetic cat si frecventa episoadelor acute ale bolii. Cum previi prin alimentatie efecte negative ale medrolului si aparitia episoadelor acute din LES, pentru bolnavii cu lupus eritematos sistemic este o problema foarte importanta.

Se stie ca, boala lupus sistemic, produce modificari distructive in intregul organism al unui pacient cu diagnostic LES. Din nefericire, peste aceste modificari distructive se suprapune faptul ca tratamentul cu steroizi ce se practica in lupus sistemic poate influenta negativ functionarea multor parti ale organismului.

Parti din organism, care, pana la administrarea cortizonului isi indeplineau satisfacator functiile, in urma administrarii tratamentului pot fi dereglate de efectele secundare multiple ale tratamentului medicamentos practicat.

Pentru a contracara aceste neajunsuri, bolnavii lupici, consumatori de corticosteroizi, sunt obligati sa adopte si sa respecte o alimentatie sanatoasa, specifica, astfel incat sa previna aparitia efectelor secundare ale cortizonului sintetic.


Reguli de baza in alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic



1. Bolnavul cu lupus sistemic va consuma cantitati de zahar mult reduse comparativ cu ale unui om care nu consuma cortizon, deoarece cortizonul favorizeaza trecerea zaharului direct in sange, facand astfel sa creasca glicemia, riscul de diabet zaharat, si, impliciit, de retinopatie diabetica.

2. In alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic, doua sau trei mese pe saptamana se recomanda sa fie cu peste oceanic, deoarece acizii grasi Omega 3 din peste scad nivelul colesterolului, dar ajuta si la scaderea uscaciunii ochilor.

3. Bolnavii cu lupus sistemic tratati cu cortizon vor consuma cantitati minime de grasime animala deoarece cortizonul majoreaza valorile colesterolului.

4. Bolnavii cu lupus sistemic vor consuma cat mai putina sare deoarece cortizonul reduce eliminarea sarii din organism si cresterea retentiei de lichide. O posibila consecinta a retentiei de lichide ar fi hipertensiunea arteriala.

5. Un bolnav cu lupus sistemic are nevoie de multa vitamina C (mai ales din fructe si legume)

Cantitatea crescuta de vitamina C este necesara pentru functionarea glandei corticosuprarenale. Vitamina C este un antioxidant cu rol foarte important si in pastrarea sanatatii ochilor. In alimentatia unui bolnav cu lupus, fructele si legumele proaspete au un rol foarte important.

6. Alimentatia unui pacient cu lupus trebuie sa includa cantitati importante de calciu pentru a preveni osteoporoza.

Vezi lupusul si osteoporoza pentru mai multe informatii.

7. Cortizonul natural, fara contraindicatii, poate ajuta bolnavii cu lupus

Cortizonul natural nu are niciun fel de contraindicatii si poate fi utilizat cu succes pentru a completa sau a creste doza de cortizon necesara organismului in cazuri mai putin severe.

Cortizon natural se gaseste in: ananas, arnica, coacaz negru, curcumina, yucca.

Fructul de ananas contine o serie de substante care pot inlocui cu succes cortizonul sintetic. Este suficient consumul zilnic a 2 felii de ananas proaspat si sa inlocuiti o parte din cortizonul sintetic.

Arnica (Arnica montana), planta care creste in Alpi, a fost studiata de catre oamenii de stiinta care au descoperit ca aceasta planta are posibilitatea sa inlocuiasca cu succes cortizonul sintetic indiferent de afectiunea pentru care a fost recomandat. Se foloseste doar sub forma de preparate care exista la magazinele naturiste respectandu-se indicatiile producatorului, deoarece aceasta planta are efect toxic puternic.

Coacaz negru (Ribes nigrum) se va administra sub forma de tablete din muguri de coacaz negru care este un cortizon natural. Se administreaza conform indicatiilor producatorului.

Curcumina

Despre curcumina studiile au aratat ca lupta cu inflamatiile in organism, inflamatii care, printre altele, "hranesc" diabetul de tip 2.

Suplimentele pe baza de curcuma contin un compus ce se gaseste in curry si pot ajuta la prevenirea instalarii diabetului in cazul persoanelor care prezinta acest risc, arata un studiu realizat in Thailanda.

Conform unui raport publicat de jurnalul Diabetes Care, o doza zilnica de curcumina, administrata timp de 9 luni, poate preveni instalarea bolii in cazul persoanelor cu prediabet (un nivel anormal de mare de zahar in sange, care cel mai adesea evolueaza catrediabet), informeaza Reuters.

Cafeaua previne cresterea nivelului de zahar din sange posibil a apare la consumatorii de cortizon.

Consumul de cafea, in limita a doua cesti pe zi, stimuleaza glandele suprarenale, stimulare care duce la cresterea cantitatii de hormon cortizon eliberat de organism .

Yucca este o planta care este adusa din India, de obicei, si care contine o cantitate sporita de cortizon natural ce poate inlocui cu succes orice forma medicamentoasa. Se utilizeaza conform indicatiilor producatorului si este unul din cele mai eficace supliment cu efect de detoxifiere a organismului.

In cazul in care se consuma cortizon sintetic este foarte indicat sa se bea cate 2 cani de ceai de seminte de schinduf zilnic, deoarece ajuta la diminuarea efectelor negative ale cortizonului.


Alimente care previn deteriorarea vederii si mentin ochii sanatosi



Multe dintre substantele nutritive de care ochii nostri au nevoie se gasesc in suplimente alimentare. Dar, exista alimente pe care natura ni le pune la dispozitie pentru a ne hrani natural ochii si pentru a preintampina degradarea acuitatii vizuale.

Alimentele naturale bogate in beta-caroten, luteina, vitamina A, si vitamina C, contribuie la scaderea riscului de degenerescenta maculara care produce orbirea.

Natura abunda, de asemenea, in alimente care protejeaza ochii contra uscarii si retinele noastre contra uzurii.

1. Stridiile

Stridiile contin o mare cantitate de zinc. Desi carnea de porc si de vita contin si ele zinc, totusi, stridiile sunt varful de lance in acest clasament . Zincul este un mineral antioxidant important care se acumuleaza in ochi si care protejeaza acuitatea vizuala.
De aceea trebuie sa avem in vedere ca asigurarea unei cantitati suficiente de zinc din alimentatie este o problema care sa fie intotdeauna rezolvata.

2. Somonul salbatic

Dintre toti pestii din apa, somonul salbatic are cele mai mari cantitati de omega-3 acizi grasi, care ajuta la protejarea ochilor impotriva uscarii.
Uleiul de somon salbatic contribuie si la scaderea colesterolului, deci, consumand acest aliment impuscam 2 iepuri dintr-o data. Se recomanda consumul acestui peste de cel putin 2 ori pe saptamana.

3. Sardinele

Daca somonul salbatic este prea scump pentru o pensie de boala, se pot procura acizii grasi tip omega 3 din consumul de sardine.

4. Portocale

Portocalele sunt o mare sursa de vitamina C, vitamina absolut necesara pentru ca ochii sa functioneze corect.

5. Capsuni

La fel ca si portocalele, capsunii contin cantitati mari de vitamina C, un antioxidant care ajuta corpul si ochii sa lucreze la standarde normale.
Capsunii contin, de asemenea, mai multe tipuri de acid folic de care, organismul are nevoie pentru a combate cancerul.

6. Morcov

Sursa de vitamina A si de betacaroten, morcovul este un aliment natural care ajuta din plin la protectia ochilor.
Morcovul este de asemenea bogat in fibre si potasiu,fara sa mai amintim si faptul ca este fara grasimi.

A fost, de asemenea, dovedit,ca morcovul limiteaza cresterea numarului de celulele canceroase din organism.
Adaugat in supe, salate, garnituri, sau, pur si simplu consumat ca un desert, morcovul nu trebuie sa lipseasca de pe masa oricarui bolnav de lupus sistemic care doreste sa-si protejeze ochii.

7. Spanac

Spanacul ajuta la protejarea ochilor in fata luminii solare. Spanacul asigura corpului nostru vitamina C, betacaroten, luteina si zeaxantina.

Luteina si zeaxantina asigura pastrarea densitatii pigmentilor in macula, scazand riscul degenerescentei maculare. Acesti doi antioxidanti se comporta ca si cum ar fi ochelari de soare interiori, de aceea ei nu trebuie sa lipseasca din niciun supliment alimentar pe care il veti consuma pentru probleme ale vederii.

Spanacul poate fi utilizat ca un ingredient pentru salata, ca parte din omleta, sau calit cateva minute.

Ceea ce este de retinut din aceasta insiruire de alimente naturale care ajuta la pastrarea acuitatii vizuale, consider ca sunt vitaminele si mineralele cu rol antioxidant absolut necesare in prevenirea problemelor vizuale.

Asadar, cand considerati ca aveti nevoie de un supliment alimentar cu tinta rezolvarea sau micsorarea problemelor de vedere, orientati-va spre un supliment care contine vitamina A, zinc, vitamina C, luteina, zeaxantina, si un complex de B-uri.


Vitaminele din grupul B hranesc nervii si, in lupus sistemic, unele probleme oftalmologice pot fi ameliorate cu un aport suficient de vitamine B. ( vezi articolul in care dadeam explicatii despre cum afecteaza lupus sistemic ochii, pentru a intelege de ce pun accent si pe evitarea carentei de vitamina B)

Carenta de vitamina B2 poate da simptome ca senzatia de nisip sub pleoape, ochi "obositi", inrositi, cu usturimi sau pupile dilatate si sensibilitate anormala la lumina.

Miscarea in aer liber este importanta pentru pacientii tratati cu cortizon, caci ea intareste oasele, muschii si sistemul imunitar, micsorand riscul de osteoporoza din lupus sistemic si de lipsa a fortei musculare.

Sper ca aceste reguli de baza din alimentatia bolnavului cu lupus sistemic, ca si informatiile despre cortizon natural si alimentele care va ajuta sa va pastrati ochii cu lumina v-au fost de folos.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. da. in aceasta sit. sant si eu desi nu este declarat dar toate simptomele duc la acest diagnostic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bine să vă autodiagnosticați. Dar, dacă acesta e adevărul, nu va speriați, lupusul se poate ține în frâu! Sănătate vă doresc.

      Ștergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP