Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Diagnostic LES si osteoporoza din lupus


Lupusul sistemic este diagnosticul care atrage dupa sine o multime de alte diagnostice care de care mai dificile. Printre ele, aparitia osteoporozei, indusa in principal, de consumul de corticosteroizi, constituie o amenintare permanenta a calitatii vietii bolnavului cu lupus.

Bolnavii cu lupus prezinta un risc mare de aparitie a osteoporozei deoarece atat stilul de viata impus de diagnosticul LES cat si activitatea bolii insasi constituie cauze ce accentueaza posibilitatea aparitiei osteoporozei secundare.

Studiile medicale efectuate de-a lungul anilor, pe pacienti cu LES, au descoperit ca, o reducere a densitatii minerale osoase si cresterea riscului de aparitie a fracturilor la persoanele cu LES au loc indiferent daca bolnavul cu lupus este sau nu este sub tratament cu corticosteroizi.


Osteoporoza-dusmanul din umbra al bolnavului cu LES

Femeile cu diagnostic LES prezinta un risc de cinci ori mai mare decat o persoana fara diagnostic lupus sa experimenteze ceea ce inseamna o fractura datorata osteoporozei.

Iata ce spune wikipedia despre osteoporoza :

Osteoporoza inseamna "os poros". Pana nu demult considerata o stare normala a varstnicului, osteoporoza este considerata in prezent o boala, caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, asociata cu compromiterea structurii osoase, ceea ce predispune osul la fractura in urma unui traumatism de mica intensitate sau chiar in lipsa acestuia.


4 principale cauze ale aparitiei osteoporozei in lupus

Numai cunoscand principalele cauze ale aparitiei osteoporozei in lupus vom putea preveniri aparitia ei. Cauzele principale ale aparitiei aproape sigure a osteoporozei la bolnavii lupici, conform informatiilor medicale din lupusny.org pot fi :

1. Consumul de steroizi creste riscul aparitiei osteoporozei

Riscul aparitiei osteoporozei la bolnavii lupici este mult crescut datorita consumului de steroizi ca si tratament, stiut fiind faptul ca glucocorticoizii pot declansa pierderi de masa osoasa semnificative.

Steroizii ajuta la controlul sistemului imunitar hiperactiv din lupus. Dar ei, de asemenea, jefuiesc celulele osoase de oxigen si impiedica absorbtia calciului in oase.

2. Lupusul este o boala care induce, prin sine insasi, pierderi osoase indiferent de varsta si sex

Cercetari medicale publicate in lupusny.org au demonstrat ca pierderile osoase din lupus pot sa apara si ca rezultat direct al bolii insasi, nu numai datorita consumului de corticoizi.

Un pacient cu lupus, chiar si daca nu consuma steroizi, are sanse crescute ca oasele sale sa devina fragile si sa se rupa din accidente minore. In lupus are loc inflamarea vaselor de sange. Vasele de sange inflamate pot bloca fluxul de sange catre celulele osoase ceea ce determina slabirea rezistentei oaselor.

Femeile cu lupus trebuie sa fie constiente ca, indiferent de varsta, pot fi chiar si adolescente, sunt supuse riscului aparitiei osteoporozei secundare iar oasele lor pot deveni fragile datorita bolii lupus de care sufera. Jumatate din femeile cu lupus care se confrunta cu aparitia fracturilor de oase sunt mai tinere de 50 de ani.

Datorita faptului ca lupusul induce pierderi osoase prin insasi activitatea bolii, chiar si pacientii barbati cu lupus vor trebui sa fie atenti la controlul si evitarea aparitiei osteoporozei.

3. Activitatea fizica diminuata a pacientilor cu lupus constituie un risc in plus al aparitiei osteoporozei

Recomandarile care se fac pentru a reduce riscul de osteoporoza se refera la evitarea sedentarismului. Ori , un bolnav cu lupus , datorita durerii si oboselii cauzate de boala, poate fi silit la inactivitate, sau la o activitate fizica scazuta, ceea ce creste si mai mult riscul de aparitie a osteoporozei. Mersul pe jos si alte activitati fizice care ajuta la mentinerea oaselor puternice pot fi diminuate in cazul bolnavilor cu lupus datorita durerii si starii de oboseala care insotesc LES-ul.

4. Pacientii cu LES prezinta un nivel scazut de vitamina D, ceea ce creste riscul aparitiei osteoporozei

Persoanele cu lupus au, in general, un nivel scazut de vitamina D datorita faptului ca ele evita, in general, expunerea la lumina soarelui, pentru a nu se declansa stari acute ale bolii. Dar, nivelul scazut de vitamina D este un factor de risc major al aparitiei osteoporozei.


Semne care ne avertizeaza ca osteoporoza s-a instalat :

1. Dureri de spate sau durere brusca aparuta la nivelul coloanei vertebrale;

2. Pierdere progresiva din inaltime (aproximativ 3 cm) datorata tasarii vertebrelor;

3. Postura incovoiata;

4. Fracturi ale coloanei vertebrale, articulatiilor mainii sau soldului;

5. Pierdere de substanta osoasa la nivelul maxilarului.

Tasarea vertebrelor antreneaza deseori dureri intense de spate. Durerea este acuta, de obicei nu radiaza si este agravata de ridicarea unor obiecte grele. Uneori, durerea dispare dupa o saptamana, dar uneori poate dura si cateva luni.

Atunci cand osteoporoza este avansata, apar fracturi ce pot surveni la un traumatism minim. Oasele cele mai susceptibile de a fi afectate de fracturi sunt cele ale incheieturii mainii, soldul si vertebrele. De altfel, pierderea masei osoase este deseori constatata doar in urma unei fracturi ce survine dupa o cadere.


Masuri pentru prevenirea aparitiei osteoporozei in lupus

Modalitatile de a preveni si trata osteoporoza la persoanele cu lupus nu sunt foarte diferite de cele pentru persoanele fara lupus.

Masurile de baza ce vor fi luate in vederea prevenirii osteoporozei, indiferent daca persoana sufera sau nu de lupus, sunt :

- Controlul densitatii osoase pentru a stabili din timp aparitia primelor semne ale aparitiei unui deficit de substanta osoasa

Primul semn al virarii organismului spre osteoporoza este aparitia osteopeniei.
Osteopenia este o afectiune a oaselor care determina de asemenea o densitate osoasa mai scazuta decat densitatea normala, insa mai putin grava ca cea provocata de osteoporoza.

- Administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D

Pentru a verifica efectele acestor medicamente, este importanta efectuarea unui test de osteodensitometrie cel putin o data la 2 ani.

Un regim alimentar bogat in calciu si vitamina D este o metoda buna de a preveni osteoporoza. Calciul se gaseste intr-o varietate de alimente, iar absorbtia sa este favorizata de consumul de vitamina D.

- Efectuarea de exercitii fizice pentru cresterea masei osoase si intarirea muschilor cum este mersul pe jos.

- Evitarea riscului de caderi

- Administrarea unor medicamente pentru mentinerea masei osoase si stimularea formarii osoase.

Stilul de viata al persoanelor predispuse la osteoporoza si al persoanei cu lupus, in special, joaca un rol important in mentinerea sanatatii oaselor.


Stil de viata ce trebuie adoptat pentru a preveni aparitia osteoporozei in lupus

- Consumarea frecventa de alimente bogate in calciu cum ar fi iaurt, branza si lapte

- Renuntarea la fumat este cea mai buna decizie in cazul pacientilor cu lupus, deoarece fumatul este asociat cu pierderea osoasa.

- Limitarea consumului de cafea (la cel mult doua cesti pe zi) este recomandata deoarece cafeina in cantitati mari impiedica utilizarea nutrientilor din alimentatie.

- Reducerea consumului de bauturi alcoolice se recomanda pentru reducerea pierderilor de nutrienti activi din organism

- Reducerea , pe cat se poate, a dozei de corticosteroizi. Desi consumul de corticosteroizi nu este singura cauza a aparitiei osteoporozei in lupus, reducerea lui poate sa scada mult riscul aparitiei osteoporozei.

S-a constatat ca, daca osteoporoza este doar rezultatul utilizarii prelungite a unui medicament ca si in terapia cu corticosteroizi, ea este reversibila prin eliminarea cauzei.

Tinand cont ca, in lupus, osteoporoza nu apare doar datorita consumului de corticoizi, aceasta masura poate aduce o incetinire a ritmului de instalare a osteoporozei, dar nu se inlatura cu totul riscul aparitiei sale. De bolnav si de stilul sau de viata depinde cat de repede se va adauga, la lista diagnosticelor sale si osteoporoza.

Osteoporoza, dusmanul din umbra al bolnavilor cu LES inca nu m-a lovit, dar ma informez asupra modalitatilor de prevenire a ei . De aceea am scris aici acest articol despre bolnavii cu LES si osteoporoza lor. Sper ca si voua va sunt utile informatiile.

surse de informare :
lupusny.org
romedic.ro


Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. Multumim mult pt aceste recomandări!!!! Nu stiam atatea despre aceasta boala , Dumnezeu m-a îndreptat către aceste rânduri.....va multumim din inima!!!

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP