Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Cum afecteaza lupusul sistemic ochii



Am hotarat sa abordez tema despre Lupus sistemic si ochi deoarece, cu siguranta, va va fi foarte greu sa gasiti un bolnav cu lupus sistemic care sa nu poarte ochelari, si de soare, si de vedere, si sa nu stie ca orice bolnav cu LES este supus riscurilor majore de a-si pierde acuitatea vizuala datorita bolii insasi, a soarelui si a tratamentului pe care il urmeaza.

In 50% din cazuri problemele de vedere din lupus vin din asocierea bolii lupus sistemic cu Sindromul Sjogren. Dar, tratamentul cu antimalarice si corticosteroizi (plaquenil, medrol sau prednison ) vor duce sigur si pe ceilalti bolnavi cu lupus la oftalmolog.

De altfel, diagnosticul de lupus sistemic presupune intotdeauna prezenta problemelor de vedere: vedere incetosata, vedere dubla la privirea in jos, sau uscaciunea ochilor datorata imbolnavirii glandelor lacrimale. Uscaciunea ochilor este deja semn de Sindrom Sjogren si se determina prin testul Shirmer efectuat in cabinetul oftalmologului.

Lupusul eritematos sistemic este o boala foarte complexa, care poate afecta multe regiuni ale corpului si care emana o gama larga de simptome.


Cum afecteaza lupusul sistemic ochii



Forma de lupus sistemic poate afecta aproape orice sistem de organe al corpului uman si boala produce frecvent si afectiuni ale ochiului.

Unele din cele mai importante modificari din organism in cazul activitatii si prezentei bolii lupus intr-un organism sunt:

- inflamatia diferitelor organe;
- modificarea vaselor de sange si inflamarea lor;
- leziuni ale nervilor si afectarea sistemului nervos central sau periferic.

Ca urmare, ne putem astepta ca acestea de sus vor determina si afectarea ochilor bolnavilor cu lupus sistemic.

1. Inflamarea diferitelor parti ale organismului macinat de lupus poate determina si inflamarea sclerei, adica a invelisului exterior al ochiului.

Inflamarea sclerei este unul din primele simptome ale bolii lupus sistemic. Ochiul capata aspect de ochi inrosit si acest lucru provoaca durere. Ca orice boala care presupune o inflamatie, denumirea acestei boli se termina in "ita" si deci , este vorba de sclerita.

2. Modificarea vaselor de sange din organism sigur cuprinde si modificarea vaselor de sange din retina.

Modificarea vaselor de sange din retina duce la o irigare insuficienta a tesutului ocular cu sange fapt ce determina afectarea vederii. Si, pentru a intelege cum este afectata vederea din aceasta cauza, va dau aici informatii despre rolul retinei intr-un ochi sanatos.

Retina este definita ca fiind o membrana subtire si transparenta a globului ocular pe care se formeaza imaginea vizuala. Este alcatuita din doua tipuri de celule numite bastonase si conuri.

Imaginile colorate sunt percepute de catre creier cu ajutorul conurilor care au o sensibilitate aparte fata de culorile verde, rosie si albastra. Acestea dau ochiului capacitatea de a percepe excitatii oricat de slabe si de a diferentia excitatii foarte asemanatoare intre ele. Bastonasele nu pot diferentia culorile, insa sunt sensibile la lumina scazuta. De aceea exista senzatia ascunderii sau disparitiei obiectelor din jur noaptea. Astfel se explica faptul ca bolnavii cu lupus cu afectarea retinei au probleme cu distingerea culorilor si estomparea contrastului, iar puterea de acomdare a ochiului la diferente de intensitate a luminii este mult diminuata. Lumina solara si lumina intensa, de orice provenienta ar fi ea, constituie un impediment in manifestarea unei acuitati vizuale normale.

Retina preia razele de lumina datorita cristalinului ce le ordoneaza si le pregatesc pentru perceperea lor de catre ochi. Ochiul poate capta si stabili distanta pana la obiecte cu ajutorul muschilor ce modifica forma cristalinului in functie de distanta pana la un anumit obiect. Datorita acestui proces omul poate determina exact distanta dintre el si obiectele din jur.

3. Leziunile nervilor care apar in neuropatiile determinate de lupus afecteaza si nervii care controleaza musculatura oculara

Cand lupus sistemic determina deficiente la nivelul creierului, boala provoaca deteriorarea nervului optic, nystagmus (miscari necontrolate ale ochiului) si poate duce chiar la orbire completa. Afectarea nervilor cranieni poate cauza o vedere neclara, dublata sau instabila, reflexe slabite ale retinei si ale pleoapelor.

Leziunile fibrelor nervoase din creier pot cauza halucinatii si pierderea vederii periferice ori a vederii centrale similara degenerescentei maculare datorata varstei.

4. Sindromul de ochi uscat, sau sindromul Sjogren, este o boala autoimuna care poate fi de sine statatoare, dar apare si ca sindrom secundar in lupus eritematos sistemic.

Aproximativ 20 % dintre persoanele cu lupus au, totodata, si Sindromul Sjögren, o afectiune in care glandele lacrimale nu produc suficiente lacrimi pentru a umezi si proteja ochiul. Acest tip de boala genereaza simptome, cum ar fi disconfort pronuntat, inflamare, mancarime si arsura la nivel ocular, senzatia de obiect strain în ochi ori vederea incetosata.

Datorita uscaciunii ochilor, creste riscul de infectii oculare. In cazuri grave, se pot produce leziuni ale suprafetei ochiului si poate fi afectata acuitatea vizuala. Vezi Lupus sistemic si ochiul uscat pentru mai multe informatii despre viata cu ochi uscat.

5. Steroizii utilizati in tratarea lupusului pot produce efecte secundare oculare grave la pacientii cu lupus, si, astfel, aceste forme de tratament recomandate sau utilizate pe termen lung constituie un risc supraadaugat aparitiei problemelor de vedere din lupus.


Lupus sistemic este boala cu atat de multe fete si atat de multe efecte incat niciodata nu vei sti exact, daca esti un bolnav cu diagnostic lupus eritematos sistemic, care parte a corpului tau va avea mai mult de suferit. De aceea, dati importanta si conditiilor de viata cu ochi uscati, dar si unei alimentatii corecte care sa va ajute la pastrarea acuitatii vizuale chiar daca aveti diagnostic lupus sistemic sau LES.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. Am LES. De 3ani cu multe afecțiuni..ultima data AVC Ischemic am orbit partial la ambii ochi....de 2luni sa intamplat si tot nu mi-am revenit😭

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Florina..asa a pățit mama mea
    Ti ai revenit?

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP