Desi de mult timp m-am convins de binefacerile sedintelor de relaxare asupra bolnavilor cu lupus eritematos sistemic, nu am indraznit niciodata sa scriu ceva despre acest subiect pentru ca nu aveam ca dovada decat experienta personala.
De aceea am anexat aici, inca de la inceput, pagina cu muzica de relaxare. Dar, pentru ca nu am vrut sa sochez, am lasat-o in asteptare, acolo unde este.
Din fericire, in mai 2013, intr-o publicatie de prestigiu s-a publicat un articol care prezinta rezultatele unor cercetari medicale care s-au efectuat pe tema transformarilor benefice asupra genelor pe care sedintele de relaxare le induc in organismul celor ce practica diferite metode de relaxare.
Studiul respectiv se remarca prin unicitatea concluziilor si prin obiectivele cercetate.
Niciun studiu stiintific de pana acum nu a cercetat in amanunt modificarile rapide ce se produc in expresia genelor din timpul practicarii unei sesiuni provocate de relaxare. In acelasi timp, studiul urmareste legatura dintre mentinerea rezultatelor obtinute prin modificarea genelor din timpul practicilor de relaxare si perioada de timp in care subiectii au practicat acele practici de relaxare.
Un fragment din rezumatul studiului spune:
"Raspunsul relaxare (RR) este omologul raspunsului la stres. Practici vechi de milenii, evocand RR includ meditatie, yoga si rugaciuni repetitive. Desi RR este o interventie terapeutica eficienta, care contracareaza efectele clinice negative ale stresului in tulburari, inclusiv hipertensiune arteriala, anxietate, insomnie si imbatranire, mecanismele moleculare care stau la baza acestor efecte si care explica aceste beneficii clinice au ramas nedeterminate. Pentru a evalua rapid dependenta de timp (temporal) a modificarilor genomice din timpul unei sesiuni de practica RR printre practicieni sanatosi, cu ani de practica RR si, de asemenea, in novici inainte si dupa 8 saptamani de formare RR, am masurat transcriptomul in sangele periferic inainte, imediat dupa , si la 15 minute dupa ce subiectii au trait un RR-provocat de ascultarea unui CD de educatie pentru sanatate. Ambele grupuri de practicieni ( de metode de relaxare ), pe termen scurt si pe termen lung , au prezentat modificari semnificative in expresia genica, la cei cu o vechime mai mare in practici de relaxare aceste modificari avand o importanta mai mare decat la cei novici."
Pentru amanunte medicale puteti citi intreg studiul a carui sursa o veti gasi la sfarsitul acestui articol despre raspunsul la relaxare- un remediu posibil pentru LES.
Ceea ce in termeni medicali este numit raspunsul la relaxare, in termeni mai la indemana tuturor inseamna raspunsul la stres al unui organism.
Lupusul eritematos sistemic este o boala a carei acutizare este functie de raspunsul la stres al organismului. Iata de ce rezultatul unui studiu medical ce concluzioneaza ca practicarea metodelor de relaxare aduce un raspuns la stres benefic organismelor persoanelor ce practica tehnici de relaxare ar trebui sa intereseze, cred eu, si medicii care au bolnavi cu lupus in tratament, dar, mai ales, pe bolnavii insisi.
In studiul "Raspunsul de relaxare induce modificari temporare transcriptomului in metabolismul energetic, secretia de insulina si cai inflamatorii", s-au luat 26 de subiecti sanatosi care nu au avut pana in acel moment nicio legatura cu practicile de relaxare, care, timp de 2 luni au fost invatati practici de relaxare si au fost studiati.
"In timpul sesiunii, saptamanal, subiectii s-au ghidat printr-o secventa RR, inclusiv respiratia diafragmatica, scanare corp, repetarea mantra, si meditatia atentiei, in timp ce ignorau pasiv gandurile intruzive. Un CD audio de 20 de minute care a ghidat ascultatorii prin aceeasi secventa de meditatie a fost dat subiectilor pentru a fi ascultat la domiciliu, o data pe zi."
Peste 2 luni s-au recrutat alti 26 de subiecti sanatosi care aveau la activ practici de relaxare intre 4 si 20 de ani. S-au recoltat probe de sange inainte de relaxare si dupa relaxare la cele 2 loturi de subiecti .
Dupa studii aprofundate si atente, acest studiu demonstreaza ca "in timpul unei sesiuni de practica a relaxarii, sunt induse schimbari rapide (de ordinul minutelor) in expresia unor anumite gene, schimbari ce sunt legate de un set select de cai biologice, atat in randul practicantilor de tehnici de relaxare pe termen lung cat si a practicantilor de tehnici de relaxare pe termen scurt, ceea ce ar putea explica beneficiile pentru sanatate ale practicilor de relaxare."
Genele ce se modifica in timpul practicilor de relaxare "au fost legate de cai responsabile pentru metabolismul energetic, lantul de transport de electroni, oxidarea biologica si secretia de insulina. Ele joaca roluri centrale in mecanica de energie mitocondriala, de fosforilare oxidativa si a imbatranirii celulare."
Iata, de fapt, fragmentul care ne intereseaza pe noi, ca niste novici in medicina :
"Practicarea relaxarii si obtinerea raspunsului la relaxare, conform studiului respectiv, au ca rezultat exprimarea sporita a genelor asociate cu energia metabolismului, functiei mitocondriale, secretia de insulina si de intretinere a telomerilor, si exprimarea redusa a genelor legate de raspunsul inflamator si cai legate de stres."
Ce ar putea rezolva practicarea diferitelor practici de meditatie, la bolnavii cu LES
Despre mitocondrii si functia lor-informatii conexe
"Mitocondriile pot fi considerate sediile energetice ale celulei deoarece genereaza cea mai mare parte a cantitatii de ATP (adenozintrifosfat).
Mitocondriile sunt organite celulare intalnite in toate tipurile de celule. Ele mai sunt denumite si "uzine energetice", fiindca ele contin enzimele oxido-reducatoare necesare respiratiei celulelor. Respiratia produce energia necesara organismelor, iar aceasta energie este inmagazinata in moleculele de ATP.
Numarul de mitocondrii dintr-o celula depinde de necesarul energetic al acesteia, in celulele musculare, spre exemplu, numarul mitocondriilor fiind foarte mare. Aceste organite sunt indispensabile celulei atat pentru aportul energetic, cat si pentru rolul pe care il joaca in moartea programata a celulei (apoptoza).
Mitocondriile au material genetic propriu- ADN mitocondrial, care contine informatia genetica pentru sinteza enzimelor respiratorii. Mutatiile ADN-ul mitocondrial pot determina alterari in rata de sinteza a proteinelor mitocondriale sau pot determina sinteza de proteine inactive. Acumularea de astfel de mutatii pe tot parcursul vietii unui individ ar determina diminuarea productiei de energie in celule si ar fi una din explicatiile fenomenului de imbatranire.
Mitocondriile se fomeaza prin diviziune si se transmit ereditar, pe linie materna. Mitocondriile au 3 roluri: respiratie celulara, ereditate extranucleara si fosforilarea oxidativa.
Fosforilarea oxidativa este o cale metabolica ce utilizeaza oxidarea nutrientilor pentru sinteza adenozintrifosfatului (ATP). Energia rezultata prin oxidari este in proportie de cca. 50% folosita pentru sinteza de ATP, care se produce simultan cu scurgerea elecronilor prin lantul respirator. Restul energiei provenite din oxidari, neinmagazinata in ATP, este disipata sub forma de energie. Acest proces joaca un rol esential in mentinerea temperaturii corpului la animale cu sange cald."
Sursa: wikipedia.org
Efectele bolilor mitocondriale pot fi destul de variate. Defectele minore ale mitocondriilor produc doar intoleranta la efort, fara a cauza alte boli sau dizabilitati serioase. Ca o regula generala, bolile mitocondriale cele mai grave sunt atunci cand mitocondria bolnava e prezenta in muschi si nervi, deoarece celulele acestora sunt cele mai mari consumatoare de energie.
Extras din studiu care sustine afirmatia :
"Practica RR pe termen lung, este asociata cu mentinerea stabilitatii genomice cum ar fi de ambalarea telomerilor, intretinerea telomerilor si interactiunea corecta a jonctiunii. Disfunctia telomerilor poate provoca perturbari de reglementare mitocondriale sau compromis mitocondrial, care se termina in apoptoza. Rezultatele mai multor studii recente sustin ideea noastra ca interventii minte/corp, cum ar fi RR, pot spori caile telomerazei. ....In schimb, stresul psihologic a fost legat de activitatea redusa a telomerazei, scurtarea telomerilor, si aparitia accelerata a celulelor de imbatranire"
Despre telomeri si telomeraza-informatii conexe
"Telomerii - secvente de ADN aflate la capetele cromozomilor - au un rol protector al acestora. Au fost comparati cu micile bucati de plastic care protejeaza capetele sireturilor impiedicand destramarea lor. La fiecare diviziune celulara, telomerii se scurteaza. Daca ajung sa fie prea scurti, ei nu mai protejeaza. Corpul imbatraneste si in final, moare.
Aici intervine rolul telomerazei, care este o enzima cu rolul de a reface capetele cromozomilor.
Odata cu disparitia completa a telomerilor, cromozomul isi pierde informatia genetica, iar celula moare (apoptoza), sau intra intr-o stare de senescenta. De asemenea, scurtarea telomerilor poate preveni cancerul, inhiband replicarea excesiva a celulelor canceroase."
sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Telomer
"Seturi de gene identificate de GSEA ca progresiv scazatoare de practicile RR sunt legate de cai care joaca un rol critic in raspunsul inflamator, inclusiv cele legate de factori de transcriptie pro-inflamatorii NF-kB si RELA, si TNFR2, IL7 si TCR de semnalizare."
Ce am retinut din studiul de cercetare
1. Desi modificarile genelor apar rapid in timpul sedintelor de relaxare, doar la practicantii de tehnici de relaxare pe termen lung are loc mentinerea stabilitatii modificarilor induse.
2. Beneficiile tehnicilor de relaxare practicate pe termen lung sunt:
Desi nu sunt decat un umil bolnav cu LES, care incearca sa gaseasca explicatii plauzibile despre ceea ce i se intampla, sunt convinsa ca practicarea unei forme de meditatie si relaxare, este, pentru bolnavii cu lupus eritematos sistemic un remediu care poate tine cel putin puseele acute departe.
Acest articol a fost inspirat de studiul original numit "Relaxation Response Induces Temporal Transcriptome Changes in Energy Metabolism, Insulin Secretion and Inflammatory Pathways" - Raspunsul de relaxare induce modificari temporare transcriptomului in metabolismul energetic, secretia de insulina si cai inflamatorii , publicat in mai 2013 in plosone.org .
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu