Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre Lupus, cele mai vizionate

Diagnostic LES sau artrita reumatoida ?Stabilirea diagnosticului, in LES, v-am spus ca dureaza, in medie, 4 ani. Artrita apare ca si simptom de debut, si, daca nu gasiti un medic perseverent, care sa stie sa dea importanta si altor manifestari secundare, diagnosticul se opreste aici.

Voi incerca acum sa fac o diferentiere intre simptomele din LES si cele din artrita, pentru ca tu, pacient care depinzi de competenta medicului pe care l-ai consultat, sa-ti pui intrebari in cazul in care observi la tine si alte simptome decat cele clasice de artrita.

Lupus si artrita reumatoida, asemanari si deosebiriSimptome comune in lupus si artrita


 1. Atat in artrita reumatoida, cat si in lupus, articulatiile sunt inflamate. In lupus, de obicei, zonele atinse sunt gleznele, genunchii, coatele.

 2. Ambele diagnostice au prezenta febra nejustificata prelungita. In lupus, intalnim o stare de subfebrilitate cu valori ale temperaturii intre 37.5 si 38 grade celsius care nu reactioneaza la niciun antibiotic si se intinde pe o perioada indelungata.

 3. Bolnavii cu lupus stiu ca, atunci cand le creste temperatura sunt in pericol de a face un puseu acut.

 4. Lupusul si artrita, deopotriva, presupun prezenta unei forme de oboseala extrema, de care v-am mai amintit cand va vorbeam de boala lupus eritematos sistemic, notiuni de baza.

 5. Boala lupus, ca si artrita, sunt boli autoimune in care, organismul este agresat de insusi sistemul sau imunitar care ataca si distruge in mod eronat tesuturile si organele interne.


 6. 5. Ambele boli, si lupusul, si artrita, sunt boli sistemice, fiind afectate, cum v-am spus, multiple zone si organe din corp.

 7. Durerea in piept, care apare la respiratie profunda, este un simptom care poate fi asociat cu lupusul, dar si cu artrita. Cauzele sunt diferite, dar, la prima vedere, sunt comune celor doua diagnostice.

 8. Fenomenul Raynould, adica decolorarea degetelor, de la maini si picioare, ca raspuns la stres sau frig, se regaseste si in lupus, si in artrita.

 9. Din punct de vedere al testelor de sange, ANA, factorul antinuclear, este prezent in ambele diagnostice.

Simptome distinctive majore intre diagnosticul lupus si artrita reumatoida


Simptome specifice doar artritei


 1. Articulatiile afectate de artrita de sine statatoare sunt plasate simetric, intotdeauna.

 2. Inflamatia si deformarea articulatiilor mainilor si degetelor de la maini apar doar in artrita.

 3. Durerea si rigiditatea de dimineata a articulatiilor, care dureaza mai mult de 30 de minute sunt specifice artritei.

Lupusul si simptomele sale specifice care il deosebesc de artrita


 • Diagnosticul lupus presupune sensibilitate la lumina solara si aparitia semnului distinctiv, de eritem in forma de fluture, pe obraji.

 • Nu este absolut necesar sa se manifeste in acelasi timp cu inflamarea articulatiilor, de acea acest semn poate fi, de cele mai multe ori, ignorat. Sta in grija medicului sa te intrebe daca esti sensibil la soare, dar si in grija ta, sa-i spui, daca vezi ca nu te intreaba.

 • Ulceratiile gurii apar doar in diagnosticul lupus.

 • Inflamarea ganglionilor sunt simptome pentru lupus. Aceasta inflamare poate constitui un semn de posibila asociere a bolii lupus cu sindromul Sjogren, care presupune si o inflamare a glandelor salivare si parotide, nu numai uscaciunea mucoaselor, asa cum , din lipsa de informare, multi medici cred.

 • In lupus, apare simptomul de cadere pronuntata a parului, nu numai cel de pe cap. Poate apare, chiar si caderea genelor.

 • Din punct de vedere al analizelor de sange, doar lupusul presupune o viteza de sedimentare a hematiilor mare (VSH ) combinata cu un complement seric scazut.

 • Testele pozitive pentru antiDNA, antiSM, ntiRNP, antiRO, antiLa, ajuta la diagnosticarea lupusului.

 • Anticorpii anticardiolipinici sunt asociati lupusului.

 • Asimetria articulatiilor calde, inrosite si inflamate, apare doar in lupus. Desi ambele diagnostice, in faza de debut presupun prezenta unor simptome asemanatoare in ceea ce priveste inflamarea articulatiilor, plasarea asimetrica a acestora trebuie sa dea de gandit medicului, si tie, ca pacient, deopotriva.

Toate informatiile de aici le-am aflat, sintetizat, si le-am pus aici, pentru informarea tuturor pacientilor cu diagnostic nediferentiat intre lupus si artrita sau cu acel diagnostic vechi, colagenoza nediferentiata. Nu folosesc limbaj medical specializat pentru ca blogul se vrea a fi un blog despre lupus, pe intelesul tuturor.

Daca esti un nefericit pacient care te intrebi inca, daca al tau diagnostic este lupus sau artrita, sper sa te fi ajutat putin. Si iti doresc sa fii cat mai departe de diagnosticul LES, pentru ca supravietuirea cu LES nu este usoara.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, https://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

GO TO TOP