Va spuneam, in articolul De ce bolnavii cu lupus mor precoce, ca, multa vreme, cauza principala a deceselor timpurii ale bolnavilor cu lupus, a fost insuficienta renala aparuta dupa ce inflamatia specifica lupusului s-a extins la rinichi. Deci, posibilitatea afectarii rinichilor nu este de neglijat, iar daca aflam ca exista solutii care pot preveni sau chiar reduce o inflamatie a rinichilor deja aparuta, se recomanda sa fie aplicate de indata.
In virtutea acestui fapt, va voi instiinta astazi despre rezultatele publicate nu demult de cercetatori din domeniul lupusului si care lasa sa se intrevada o speranta in ceea ce priveste micsorarea riscului de aparitie a insuficientei renale determinata de prezenta in organism a bolii autoimune lupus.
Deoarece, chiar daca studiile nu sunt terminate, in sensul ca unele s-au efectuat doar pe loturi de soareci cu lupus indus, solutiile ce se intrevad a fi favorabile sunt la indemana oricarui bolnav cu lupus, nu presupun niciun efect secundar, si deci pot fi aplicate de acum.
2 metode simple prin care este posibil sa preveniti sau sa amanati aparitia afectarii renale in lupus
1. Probioticele ar putea ajuta la reducerea inflamatiei rinichiului
Va asteptati la ceva extraordinar, probabil. Ei bine, surpriza consta in faptul ca iaurtul, chefirul si alte forme de lactate pot reduce inflamatia rinichiului cauzata de lupus.
O bacterie "prietenoasa" gasita in iaurt, kefir si multe alte produse lactate ar putea contribui la reducerea inflamatiei rinichilor la femeile cu lupus, a sugerat un nou studiu.
Gasit in iaurt si kefir, Lactobacillus ar putea fi benefic femeilor cu nefrita si lupus, spun cercetatorii. Ei au descoperit ca adaugarea Lactobacillus la dietele soarecilor cu inflamatia rinichiului indusa de lupus - cunoscuta si sub denumirea de nefrita lupica - a condus la imbunatatirea functiei renale si la cresterea duratei de supravietuire, dar numai la soareci de sex feminin.
Lactobacilii sunt un tip de bacterii "bune" care se gasesc in sistemele digestive, urinare si genitale. Aceste bacterii sunt prezente, de asemenea, in iaurt, kefir si alte alimente fermentate, dar si in suplimente alimentare.
Lactobacillus a redus inflamatia renala, si a imbunatatit functia renala a cobailor de sex feminin, nu si masculin. Durata de supravietuire a acestor cobai a crescut.
Analiza ulterioara a aratat ca inmultirea in intestin a lactobacililor a dus la imbunatatirea impermeabilitatii intestinale - adica a contribuit la prevenirea fenomenului de "intestin permebil" mult intalnit la bolnavii lupici.
Permeabilitatea intestinala este infiltratia toxinelor, a microbilor si a altor produse intestinale din intestin in sange.
"Tratamentul cu Lactobacillus a scazut semnificativ permeabilitatea intestinala la soarecii folositi pentru cercetare", spun autorii, "si probabil au impiedicat bacteriile daunatoare si antigenele lor sa penetreze epiteliul intestinal". Mai mult, soarecii tratati cu Lactobacillus au prezentat suprimarea factorilor proinflamatori in sistemul limfatic, precum si ameliorarea proportiilor celulelor T de reglementare si patogena. Aceasta, la randul sau, a redus inflamatia renala.
Echipa spune ca sunt necesare studii suplimentare pentru a determina daca descoperirile lor se aplica oamenilor, dar cred ca Lactobacillus are potentialul de a aduce beneficii femeilor cu nefrita lupusului.
"In cazul in care un pacient este de sex feminin, are lupus, si, de asemenea, prezinta inflamatii ale rinichilor, nu ar fi niciun rau sa adauge la dieta iaurt sau un supliment de probiotice." spune Xin Luo Co-autor al studiului, de la Departamentul de Stiinte Biomedicale si Patobiologie din Virginia-Maryland, Colegiul de Medicina Veterinara la Virginia Tech.
Informatiile de mai sus le-am gasit aici, medicalnewstoday.com/articles/319629.php si le puteti verifica.
Cert este ca, noi, doamnele cu diagnostic lupus, spre binele nostru, trebuie sa facem in asa fel incat iaurtul si chefirul sa nu lipseasca din dieta noastra zilnica.
2. Suplimentarea cantitatii de Vitamina D poate scade riscul de insuficienta renala
O noua cercetare, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins din Baltimore, MD, constata ca nivelul scazut de vitamina D creste riscul de leziuni ale organelor si aparitia bolilor renale la persoanele cu lupus.
Dr. Michelle A. Petri, Ph.D., director al Centrului de Lupus Hopkins este autorul principal al studiului, iar concluziile au fost prezentate la Colegiul American de Reumatologie/Asociatia Profesionistilor Reumatologie Health (ACR / ARHP) Annual Meeting în San Diego, CA.
S-a pornit de la certitudinea ca pacientii cu lupus inregistreaza intotdeauna niveluri scazute ale vitaminei D si s-a incercat examinarea rolului vitaminei D la pacientii cu lupus eritematos sistemic (LES), care este cea mai comuna forma a bolii.
Studiul a constatat ca pacientii cu lupus cu niveluri deficitare de vitamina D au avut cel mai mare risc relativ de leziuni renale. Acesti pacienti aveau, de asemenea, un risc mai mare de afectare a pielii dar si a afectarii totale a organelor. Cercetatorii nu au gasit nici o asociere cu leziuni la oricare dintre celelalte organe luate in considerare.
"Vitamina D scazuta asociaza leziuni totale si boala renala în stadiu terminal", concluzioneaza autorii. Surprinzator, nu are legatura cu fracturile osteoporotice.
"Am aratat ca suplimentarea cu vitamina D reduce proteina din urina, care este cel mai bun predictor al insuficientei renale viitoare", spune dr. Petri.
Principalul autor al studiului sugereaza, de asemeni, ca suplimentarea cu vitamina D poate fi calea valabila pentru prevenirea leziunilor renale in lupus.
"Vitamina D suplimentara este foarte sigura [...], ajuta la prevenirea uneia dintre cele mai ingrozitoare complicatii ale lupusului si probabil are un rol in prevenirea formarii cheagurilor de sange si a aparitiei bolilor cardiovasculare. Suplimentarea cu vitamina D, care poate reduce proteinuria, ar trebui sa faca parte din planul de tratament pentru pacientii cu lupus"
Daca tinem cont ca proteinuria este termenul medical pentru cantitatea excesiva de proteine din urina, si prezenta ei este dovada ca suntem pe calea spre insuficienta renala, ar trebui sa devenim mult mai constienti atunci cand inlaturam din schema de tratament vitamina D, din diferite si meschine motive.
Despre acest al doilea studiu am aflat informatii din articolul medicalnewstoday.com/articles/319983.php, puteti si voi sa-l consultati.
Concluzii:
Daca vrei sa-ti protejezi rinichii atunci cand ai lupus, consuma din plin iaurt, chefir, sau suplimente cu probiotice, lactobacilli in special, si suplimenteaza-ti tratamentul, daca nu ti s-a recomandat, inca, cu vitamina D, dar nu inainte de a consulta medicul tau.
Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, https://lupus-les-boala.blogspot.com.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu