Am intalnit multi bolnavi cu lupus care se revolta atunci cand medicul le recomanda sa nu fumeze nici macar pasiv, cu atat mai mult, activ. Sunt convinsa ca, daca bolnavilor cu lupus li s-ar explica in detaliu consecintele fumatului asupra bolii lor, ei ar fi mai putin revoltati de aceasta recomandare.
De aceea am hotarat sa va redau aici rezultatele unei game largi de studii de cercetare, efectuate de-a lungul timpului, de mai multe echipe de cercetatori, asupra nocivitatii fumatului in cazul pacientilor cu diagnostic lupus eritematos sistemic.
In prima faza, bolnavii cu lupus trebuie sa stie ca fumatul complica si accelereaza efectele negative ale lupusului in intregul organism. Totodata, sunt studii clare care arata ca aceste efecte negative sunt reversibile atunci cand se renunta la fumat.
Un studiu al cercetatorilor de la Harvard arata ca, in cazul bolnavilor cu lupus, exista beneficii imediate la intreruperea fumatului, iar riscul aparitiei bolilor de inima coronariene revine la nivelul riscului unui nefumator.
De aceea am hotarat sa va redau aici rezultatele unei game largi de studii de cercetare, efectuate de-a lungul timpului, de mai multe echipe de cercetatori, asupra nocivitatii fumatului in cazul pacientilor cu diagnostic lupus eritematos sistemic.
In prima faza, bolnavii cu lupus trebuie sa stie ca fumatul complica si accelereaza efectele negative ale lupusului in intregul organism. Totodata, sunt studii clare care arata ca aceste efecte negative sunt reversibile atunci cand se renunta la fumat.
Un studiu al cercetatorilor de la Harvard arata ca, in cazul bolnavilor cu lupus, exista beneficii imediate la intreruperea fumatului, iar riscul aparitiei bolilor de inima coronariene revine la nivelul riscului unui nefumator.
Efectele fumatului in boala lupus
- Fumatul creste riscul aparitiei infectiilor, in lupus
- Pentru bolnavii cu lupus, fumatul, activ sau pasiv, creste riscul aparitiei pneumoniei pneumococice.
- Fumatul in lupus si complicatiile cardiace
- Daca fumati atunci cand aveti lupus, creste foarte mult riscul de a va deteriora functionarea inimii.
- Fumatul si complicatiile vasculare, in lupus
- Fenomenul Raynaud
- Fumatul contribuie la spasme ale vaselor de sange si poate amplifica efectul fenomenului Raynaud din lupus, ceea ce ar putea duce la leziuni severe la degetele mainilor si picioarelor.
- Vasculita din lupus
- Fumatul ingusteaza vasele de sange si agraveaza bolile vasculare periferice din lupus (aportul de sange este scazut).
- Anticorpii antifosfolipidici
- In lupus, fumatul amplifica efectele fenomenului Raynaud, agraveaza bolile circulatiei periferice datorate vasculitei si creste riscul aparitiei accidentului vascular cerebral indus si de prezenta anticorpilor antifosfolipidici.
- Fumatul si implicarea lui in insuficienta renala din lupus
- Fumatul accelereaza evolutia spre stadiul terminal al nefritei lupice.
- Fumatul si problemele digestive din lupus
- Fumatul, in lupus, contribuie la aparitia unor tulburari digestive comune precum arsurile la stomac
- Fumatul si influenta sa asupra functiei hepatice in lupus
- Fumatul, datorita afectarii functiei hepatice, poate influenta doza de medicamente necesara pentru tratarea bolii lupus.
- Fumatul si implicarea lui in agravarea efectelor bolii lupus asupra pielii si parului
- Fumatul, in lupus, agraveaza efectele bolii asupra pielii si a caderii parului, chiar daca se administreaza tratament.
- Fumatul si efectele sale asupra sanatatii oaselor, in lupus
- Fumatul, in lupus, accentueaza riscul aparitiei osteoporozei, influenteaza negativ recuperarea dupa operatiile chirurgicale necesitate de necroza capetelor de os, si accelereaza aparitia efectelor negative ale tratamentului administrat.
Persoanele cu lupus sunt mai predispuse la infectii, infectiile respiratorii fiind printre cele mai frecvente.
Fumatul creste riscul de pneumonie pneumococica si bronsita cronica.
Persoanele cu lupus consuma pe termen lung doze moderate sau chiar doze mari de prednison. S-a constatat ca bolnavii cu lupus dezvolta boli de inima (ateroscleroza) cu 20 pana la 30 de ani mai devreme decat populatia generala.
Nu este deloc neobisnuit ca angina pectorala (dureri ale muschiului cardiac) si chiar atacuri de cord sa apara la persoanele cu lupus, chiar si la tinerii de 30 de ani.
Fumatul creste riscul de boli ale arterelor coronare. Fumatul creste de asemenea riscul de atac de cord la diabeticii dependenti sau non-dependenti de insulina.
Lupusul poate afecta vasele de sange si circulatia intr-o varietate de moduri. De altfel, in articolul De ce bolnavii cu lupus mor precoce, aratam ca bolile cardiovasculare sunt pe primul loc in sirul cauzelor ce pot grabi sfarsitul unui bolnav cu lupus.
Fenomenul Raynaud este frecvent la persoanele cu lupus. Cand acesta este activ, rezulta o circulatie deficitara la nivelul mainilor si picioarelor.
Vasculita din lupus poate cauza ingustarea vaselor de sange si reducerea fluxului sanguin la tesuturi si organe.
Anticorpii antifosfolipidici prezenti la persoanele cu lupus pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange grave si riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale.
Fumatul, in lupus, creste riscul de accident vascular cerebral.
Fumatul contribuie la cresterea tensiunii arteriale, care agraveaza boala de rinichi prezenta la unii bolnavi cu lupus.
Boala de rinichi din lupus poate duce, si ea, la hipertensiune.
Un studiu realizat la Universitatea Stanford, a descoperit ca, persoanele fumatoare cu nefrita lupica, au progresat la stadiul terminal al boli de rinichi mult mai repede decat persoanele nefumatoare.
Fumatul are efecte nocive asupra tuturor componentelor sistemului digestiv.
Ficatul descompune multe dintre medicamente utilizate pentru a ameliora simptomele de lupus.
Fumatul afecteaza ficatul prin schimbarea modului in care metabolizeaza drogurile si alcoolul.
Fumatul a fost asociat cu bolile de piele. In acelasi timp, studiile efectuate indica existenta unei legaturi intre fumat si pierderea si albirea prematura a parului.
Lupusul poate duce la pierderea parului dar si la manifestarea unor simptome specifice ale pielii. Fumatul agraveaza aceste simptome.
Cu toate ca simptomele afectarii pielii din boala lupus pot fi tratate eficient cu medicamente antimalarie, a fost demonstrat ca fumatul interfereaza cu beneficiile medicamentelor, cum ar fi hidroxiclorochina, adica plaquenilul.
Studiile efectuate la Scoala de Medicina a Universitatatii Johns Hopkins au descoperit ca simptomele bolii de piele lupus sunt mai active la fumatori decat la nefumatori.
Fumatul incetineste vindecarea oaselor.
In acelasi timp, medicamentele utilizate in tratamentul lupusului - cum ar fi prednisonul, anticonvulsivele, antiacidele care contin aluminiu si heparina, duc la cresterea riscului de oase fragile si la aparitia osteoporozei.
In lupus se poate dezvolta necroza avasculara a osului si aceasta poate necesita o interventie chirurgicala. Fumatul incetineste recuperarea de la boala chiar si dupa operatia chirurgicala.
Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.
Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.
Try it out guys, you don't have anything to lose!
RăspundețiȘtergereThanks for finally writing about >"Boala lupus si efectele fumatului" <Liked it!
RăspundețiȘtergereHi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.
RăspundețiȘtergere