Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Gura uscata-simptom LES asociat cu Sjogren



Uscaciunea gurii are cauze multiple. In cazul bolilor autoimune, gura uscata apare datorita deteriorarii glandelor salivare cauzata de hiperactivitatea anormala a sistemului imunitar propriu.

In articolul sindromul Sjogren, diagnostic asociat LES de temut, aminteam ca unul din simptomele acestei boli este uscaciunea mucoaselor.

Gura uscata, in termeni medicali se numeste xerostomie si se manifesta atunci cand in gura nu este suficienta saliva.

Gura uscata poate apare temporar, din cauze multiple. Stresul poate fi una din cauze. Consumul anumitor medicamente poate fi alta cauza.

Gura uscata permanent poate semnala o boala de baza.



Gura uscata poate fi cauza cariilor dentare, poate face dificila vorbirea, mestecarea si inghitirea.

Gura uscata poate fi cauza pentru care nu simtiti gustul alimentelor. Ea poate provoca o respiratie urat mirositoare, durere in gat si raguseala.

Gura uscata poate afecta persoanele de orice varsta, dar este mai des intalnita la persoanele varstnice deoarece consuma mai multe medicamente ce au ca efect secundar uscaciunea gurii, cum sunt antihistaminice, antihipertensive, antidepresive si relaxante musculare.

Gura uscata, la persoanele fara sindrom Sjogren poate apare si ca efect al chimioterapiei si aplicarii de radiatii in zona gatului si a capului. Modificarile hormonale, precum cele din menopauza pot produce uscarea gurii. Sforaitul sau respiratia cu gura deschisa duc, de asemenea, la uscarea mucoasei orale.

Gura uscata poate insoti si probleme grave de sanatate ca HIV sau diabet.

Gura uscata de sine statatoare este manifestarea bolii autoimune cunoscuta ca si Sindrom Sjogren. In aceasta boala sistemul imunitar al bolnavului ataca tesuturile organismului propriu, printre care si glandele producatoare de umiditate.

Glandele salivare, sau cele producatoare de saliva sunt glandele parotide, glandele submandibulare si glandele sublinguale.

Saliva se scurge prin canale salivare in gura pentru a o mentine umeda. Insuficienta cantitatii de saliva produce gura uscata.

glande salivare mari

Rolul salivei

Saliva este in mare parte constituita din apa, dar ea contine, de asemeni, lubrifianti si enzime. Enzimele ajuta la degradarea si digestia alimentelor iar lubrifiantii ajuta la mestecat, inghitire si vorbire.

Saliva ajuta la controlul bacteriilor care se ataseaza de suprafata dintilor. Saliva neutralizeaaza acidul rezultat din metaboliza zaharului din alimentele ingerate si ajuta la indepartarea resturilor alimentare. Lipsa salivei favorizeaza aparitia in exces a cariilor dentare.

Saliva indeplineste 3 mari functii

  • ajuta la mestecat, inghitire si digestia alimentelor prin proprietatea sa de lubrefiere
  • previne infectiile din gura prin controlul bacteriilor ce se ataseaza de dinti
  • previne aparitia cariilor dentare

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor de gura uscata

  • Consumati apa suficienta, sucuri fara zahar
  • Evitati substantele iritante cum sunt fumatul, alcoolul si cafeina. De luat in seama ca substanta cafeina se gaseste in sucuri, cafea si anumite ceaiuri.
  • Mestecati guma fara zahar sau sugeti bomboane fara zahar
  • Evitati alimentele sarate sau condimentate care pot irita gura
  • Folositi umidificator de aer in dormitor, pe timp de noapte
  • Incercati sa gasiti si sa utilizati inlocuitori de saliva
  • Stimulati excretia de saliva si diminuati efectele dureroase ale obstructionarii canalelor salivare prin aplicarea unor usoare miscari de masaj.

Masajul glandelor salivare sau cum te ajuti singur cand sindromul Sjogren a afectat gura si glandele salivare



Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. Really I am waiting for this Type of article and Your information is very helpful for me. I’ve been surfing online more days, yet I found interesting article like yours. So keep it up !! thanks a lot.
    thyroid doctors in indore

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, domnule doctor pentru comentariul favorabil. Pentru mine conteaza foarte mult.

      Ștergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP