Bolnavii cu lupus sistemic se confrunta cu o multime de probleme de sanatate. De aceea alimentatia bolnavilor cu LES nu trebuie lasata la intamplare.
O rezistenta crescuta la stres obtinuta printr-o alimentatie adecvata este un obiectiv ce ar trebui sa intereseze toti bolnavii cu lupus eritematos sistemic dar si pe familiile lor.
Toti bolnavii cu lupus sistemic stiu ca stresul este principalul factor de risc al aparitiei crizelor acute din lupus. De aceea o alimentatie bazata pe alimente ce reduc stresul se impune de la sine acestui tip de bolnavi.
Alimente ce reduc stresul
Carbohidrati complexi
Toti carbohidratii au rol in stimularea productiei de serotonina, hormonul care inlatura efectele depresive ale stresului prost gestionat.
Carbohidratii complexi de tipul cerealelor integrale, paine si paste, sunt digerati mai lent si asigura productia de serotonina pe o perioada mai lunga de timp. Tot ei asigura un nivel echilibrat al balantei de zahar din sange.
Carbohidratii simpli
Carbohidrati simpli se asigura din dulciuri si suc. Zaharurile simple sunt digerate rapid, ceea ce duce la o crestere a serotoninei. Aceasta insa, nu va dura mult timp, ceea ce face ca aceasta metoda sa nu fie cea mai sanatoasa. Nu se recomanda sa faceti din consumul de dulciuri si sucuri o metoda de eliminare a stresului.
Portocale
Portocalele sunt bogate in vitamina C. Studiile sugereaza ca aceasta vitamina poate reduce nivelul de hormoni de stres odata cu intarirea sistemului imunitar.
Exista studii medicale care atesta ca tensiunea arteriala si nivelulul hormonului de stres numit cortizol au revenit la valori normale mult mai repede daca inainte de o sarcina stresanta persoanelor participante li s-a administrat vitamina C.
Asadar, mancati portocale inainte de a aborda o sarcina stresanta, aveti sanse ca acea sarcina sa nu va mai para la fel de stresanta !
Spanac
Spanacul este un bun rezervor de magneziu. Prea putin magneziu poate declansa dureri de cap si oboseala, componente ale efectelor stresului.
Nu esti un mancator de spanac? Si alte legume cu frunze verzi sunt o sursa bogata de magneziu.
Atentionare : Spanacul contine oxalati. Cand oxalatii devin prea concentrati in organism pot cristaliza si provoca pietre la rinichi. Acest lucru este foarte problematic pentru persoanele cu boli de rinichi, iar compusul daunator nu poate fi redus semnificativ prin fierbere. Oxalatii se reduc doar cu 5 pana la 15 la suta atunci cand spanacul este gatit. Evitati spanacul daca sunteti predispusi la aparitia pietrelor la ninichi sau aveti boli de rinichi.
Peste gras
Pentru a tine stresul sub control, consumati frecvent peste gras. Acizii grasi omega 3 din somon si ton pot preveni aparitia valurilor de hormoni ai stresului si a tulburarilor de dispozitie cum este depresia din lupus.
Se recomanda sa consumati de cel putin 2 ori pe saptamana peste.
Ceai negru
Consumul de ceai negru va poate ajuta sa va recuperati mai repede atunci cand ati trecut prin momente stresante.
Bautorii de 4 cesti de ceai negru zilnic, timp de 6 saptamani, supusi la situatii stresante au fost mult mai calmi iar nivelul de cortizol (hormonul stresului dupa situatii de stres ) a avut niveluri mult mai scazute.
In schimb, cafeina din cafea poate stimula hormonii de stres si cresterea tensiunii arteriale, marind astfel stresul.
Avocado
Avocado contine mult potasiu ceea ce contribuie la scaderea tensiunii arteriale din timpul episoadelor stresante.
Migdale
Migdalele contin vitamine utile: vitamina E pentru consolidarea sistemului imunitar, plus vitamine B, care va pot face mai rezistenti la depresia din timpul crizelor de stres maxim. Un sfert de ceasca de samburi de migdale zilnic va ajuta sa tineti stresul si efectele sale la distanta.
Fistic
Fisticul, ca si nucile sau migdalele, este o buna sursa de grasimi sanatoase. Un pumn de fistic, nuci, sau migdale in fiecare zi poate ajuta la scaderea colesterolului, micsoreaza inflamatia arterelor, tine la distanta diabetul si va protejeaza impotriva efectelor stresului.
Nuci
Nucile sunt cunoscute a fi o sursa bogata de fibre, antioxidanti si acizi grasi nesaturati, in special acid alfa-linolenic. Acid alfa-linolenic este un acid gras omega-3 pe care cercetatorii il vizeaza ca fiind cel raspunzator de efectele benefice asupra tensiunii arteriale.
Adaugarea de ulei de in la nuci a dus la scaderea nivelului proteinei C reactive, deci apare un efect antiinflamator benefic.
Legumele crude
Consumul de legume crude crocante poate ajuta sa ne eliberam de stres intr-un mod pur si simplu mecanic. Rontaitul unei bucati de ajuta la eliberarea unui maxilar inclestat si se poate inlatura astfel tensiunea acumulata.
Suplimentele pe baza de plante
Exista multe remedii din plante pentru lupus, unele vizand chiar reducerea efectelor stresului.Sunatoarea, valeriana, levantica ajuta la indepartarea efectelor nocive ale stresuluiui asupra bolnavilor cu LES.
In lupus sistemic alimentele ce reduc stresul sunt benefice si intotdeauna se recomanda a fi utilizate. Bolnavii cu lupus, mai mult decat oricine sunt singurii responsabili de starea sanatatii lor si de evitarea pe cat posibil a episoadelor acute.
Despre lucruri de facut in 2014 pentru un somn mai bun si o atitudine pozitiva.
Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.
Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu