Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Despre lupus zvonuri false si info inedite

Lupus eritematos sistemic este o boala autoimuna cronica in care organismul se autodistruge datorita hiperactivitatii sistemului imunitar propriu. Diagnosticul lupus eritematos sistemic se intalneste notat LES, destul de des, pe actele medicale. Lupus sistemic este o boala autoimuna care poate provoca oboseala cronica, durere articulara, eruptie cutanata, febra, insuficienta renala si chiar moarte.

Deoarece lupusul nu este o boala comuna, credinta populara a lansat afirmatii inedite si zvonuri false despre boala lupus si bolnavii cu lupus.

Intrebarile si raspunsurile acceptate de cei multi, care nu au nici o legatura cu boala, sunt uneori hilare, alteori total false, dar intotdeauna creeaza un mister in jurul diagnosticului de lupus si a celui care il poarta.

Am intalnit persoane care se tem sa se apropie de un pacient cu lupus din cauza multor credinte eronate care circula in popor despre aceasta boala, periculoasa doar pentru cel ce o poarta. De aceea, astazi mi-am propus sa raspund la cateva din intrebarile pe care si le pun persoanele sanatoase atunci cand vin, pentru prima data, in contact cu o persoana cu lupus.

Despre lupus informatii inedite

  1. Lupus este uneori numit "marele imitator". Boala lupus eritematos sistemic este cunoscuta ca "marele imitator", deoarece simptomele sale se aseamana foarte mult cu cele ale altor boli. Simptomele pot sa vina si sa treaca de-a lungul timpului, ceea ce face dificila diagnosticarea. In acelasi timp, inconstanta manifestarii simptomelor scade credibilitatea persoanei cu lupus in fata neinitiatilor in domeniu.

  2. Pentru a definitiva diagnosticul de lupus, medicii utilizeaza o combinatie de informatii. Pe langa evaluarea simptomelor prezente ale pacientului si rezultatele testelor de laborator de la data respectiva, medicul include istoricul medical personal al pacientului in cauza dar si istoricul medical al familiei persoanei suspectate de lupus.

  3. Cercetatorii considera ca lupusul poate fi declansat de o combinatie intre gene, hormoni si factorii de mediu. Cicatricele, dietele care contin carbohidrati si sexul neprotejat nu provoaca lupus. Originea exacta a bolii lupus ramane un mister chiar si pentru ei.

  4. Sensibilitatea la radiatiile UV (prezente atat in lumina soarelui cat si in lumina artificiala) afecteaza pana la doua treimi din persoanele cu lupus. Acest lucru este cunoscut ca si provocator de febra, oboseala, dureri articulare si eruptii cutanate. Printre declansatoarele suplimentare ale eruptiilor lupusului se numara stresul, genele si alti factorii de mediu putin cunoscuti.

  5. Lupus e o boala autoimuna imprevizibila, care nu se limiteaza doar la eruptii cutanate. Unele dintre complicatiile lupusului sistemic pot include boli de inima, accidente vasculare cerebrale, crize convulsive, infectii renale si afectiuni pulmonare.

  6. Medicamentele utilizate pentru tratarea bolii lupus au numeroase efecte secundare care scad calitatea vietii bolnavului. Ele au fost asociate cu rate crescute de boli cardiace, convulsii, infectii si inflamatii ale plamanilor si ale altor organe. De aceea, la un moment dat, nu se mai face diferenta intre distrugerile organelor datorate bolii insasi sau a efectelor secundare ale tratamentului aplicat. Este motivul pentru care, unii bolnavi refuza tratamentul.

  7. Pacientii cu Lupus sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta boli cardiovasculare. Desi ratele de mortalitate pentru lupus au scazut in ultimii 30 de ani, decesele datorate complicatiilor cardiovasculare legate de lupus au ramas la fel.

  8. In anumite cazuri, persoanele cu lupus sunt tratate cu produse din chimioterapia cancerului. Uneori se utilizeaza ciclofosfamida pentru a suprima sistemul imunitar. Ciclofosfamida este un medicament chimioterapic utilizat in mod obisnuit pentru a trata cancerul.

  9. Femeile cu lupus au o rata mai mare a fracturilor. Motivul exact nu este inca pe deplin elucidat. Cu toate acestea, cercetatorii cred ca acest fenomen s-ar putea datora unei combinatii de factori cum ar fi lipsa de vitamina D combinata cu efectele secundare ale unora dintre medicamentele utilizate pentru tratamentul lupusului.

Vezi si articolele:
Diagnostic LES si osteoporoza din lupus
Despre lupus in cifre pentru incepatori.

Zvonuri false despre lupus

Multe sunt afirmatiile false care circula despre lupus. Desi nu sunt adevarate, aceste informatii produc mult rau persoanelor cu lupus. Iata cateva din aceste informatii false care pot invinui sau izola pe nedrept persoanele cu diagnostic lupus:

  1. Exista o dieta minune care vindeca lupusul, doar trebuie sa ai vointa sa o aplici si te vindeci.

    Fals.
    Nu s-a gasit nici o dieta speciala care sa vindece lupusul sau sa-l determine sa intre in remisie.

  2. In timpul unei eruptii, lupusul poate fi contagios.

    Fals.
    Lupusul nu este niciodata contagios. Nu poate fi "luat" sau "transmis" nimanui, indiferent de simptomele care se manifesta.

  3. Lupusul este o simpla forma de reumatism.

    Fals.
    Lupus nu este o forma de artrita, dar multi oameni cu lupus sufera de dureri articulare si / sau musculare.

  4. Steroizii utilizati pentru a trata persoanele cu lupus sunt aceiasi cu cei folositi de culturisti si de unii sportivi profesionisti.

    Fals.
    Steroizii utilizati pentru a trata persoanele cu lupus sunt diferiti. Acestia sunt conceputi pentru a reduce inflamatia, spre deosebire de cei utilizati de sportivi pentru construirea musculaturii.

  5. Femeile cu lupus nu pot purta o sarcina si nu pot avea copii.

    Fals.
    Datorita avansarii tehnologiei si a unei mai bune intelegeri a bolii, rezultatele sarcinii s-au imbunatatit pentru femeile cu lupus. Astazi, desi sunt considerate cu "risc ridicat", multe femei cu lupus pot avea sarcini reusite. Trebuie stiut insa, ca, in timpul sarcinii lupusul se poate agrava.

  6. Exista tratament pentru boala si tu nu il iei, de-asta nu te vindeci.

    Fals.
    Tratamentul utilizat pana acum nu vindeca. De-abia in 2013 a fost descoperit primul medicament care ar putea vindeca lupusul in anumite conditii, dar este foarte scump si putin folosit la noi.

  7. Bolnavii cu lupus vor sa impresioneze, sunt ipohondri. Se plang de aceleasi simptome ca si un bolnav cu un diagnostic comun. Ba, uneori, par ca au si scapat de acele simptome, deci sunt vindecati.

    Fals.
    In boala lupus eritematos sistemic se intalnesc simptome care se aseamana foarte mult cu cele ale altor boli. Simptomele pot sa vina si sa treaca de-a lungul timpului.. Bolnavul cu lupus trebuie sa fie atent la toate semnalele (rachete de semnalizare, "flare") pe care le primeste de la corpul sau pentru a evita, pe cat posibil, intrarea in perioadele de acutizare a bolii.

  8. Persoanele cu lupus nu sunt atat de bolnave incat sa li se acorde certificat de handicap.

    Fals.
    Persoanele cu lupus sunt persoane cu handicap invizibil si au dreptul sa solicite, in baza actelor medicale, certificarea acestei dizabilitati. Comisiile medicale acreditate in acest sens le pot conferi dreptul de a beneficia de toate facilitatile acordate persoanelor cu handicap in baza legii 448/2006.


Vezi articolul:
Persoanele cu lupus sunt persoane cu handicap invizibil.

Deoarece am intalnit persoane sanatoase care se tem sa se apropie de un pacient cu lupus din cauza multor zvonuri false care circula in popor despre aceasta boala periculoasa doar pentru cel ce o poarta, mi-am propus, in acest articol, sa abordez cateva din intrebarile care trec prin mintea acestor persoane atunci cand vin, pentru prima data, in contact cu un bolnav cu lupus. Sper ca aceste informatii sa alunge suspiciunile si temerile persoanelor sanatoase, dar gresit informate despre boala lupus eritematos sistemic.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP