Deoarece boala lupus eritematos sistemic sau LES este o boala complexa ce poate cuprinde in intregime organismul bolnavului cu LES, tratamentul lupusului cuprinde medicamente din domenii diferite ale activitatii medicale.
Functie de organele care sunt afectate, in tratarea unui bolnav cu lupus sistemic, vor fi implicati medici dermatologi, internisti, nefrologi, neurologi, cardiologi si chiar psihiatri. Medicii care trateaza boala lupus sistemic sunt, de cele mai multe ori, reumatologii.
Se stie ca lupusul sistemic nu are leac. Cu toate acestea, bolnavii cu lupus pot duce o viata aproximativ normala daca respecta tratamentul recomandat, daca au o colaborare stransa cu medicii care se ocupa de ei,si daca medicii care ii trateaza au competenta ceruta de o astfel de boala complexa .
Tratamentele pentru lupus sistemic stim ca nu vindeca boala. Dar tratamentele alopate ajuta la prelungirea sperantei de viata a lupicilor prin incetinirea ritmului de degradare a organismului si contribuie la reducerea gravitatii simptomelor bolii insasi.
Tratamentele alopate aplicate bolnavilor cu LES urmaresc prevenirea rachetelor de semnalizare (episoadele acute ale bolii) si reducerea activitatii bolii, contribuid astfel la pastrarea in amortire a bolii insasi.
Tratamentele alopate pentru lupus, din nefericire, creeaza conditii favorabile pentru aparitia altor boli conexe ca si efecte secundare ale primelor tratamente aplicate-este vorba de acele diagnostice asociate LES, care trebuiesc si ele, la randul lor, tratate.
Medicamente utilizate in tratamentul alopat al lupusului sistemic
Voi risca si voi pune aici informatii despre tratamentul alopat al bolii lupus sistemic deoarece mi-am propus ca acest blog despre lupus sa contina informatii variate si necesare bolnavilor cu lupus. Atrag atentia ca, tot ce voi expune mai jos nu inlocuieste consultatia medicala sau recomandarile medicului vostru. Dar aceste informatii satisfac nevoia de cunoastere si educatie a bolnavului cu lupus.
Medicamente anti-inflamatoare Non-steroidiene (AINS) utilizate in tratamentul lupusului sistemic
Medicamente Antimalarice utilizate in tratarea lupusului sistemic
Corticosteroizi (steroizi) utilizati in tratamentul lupusului sistemic
Imunosupresoare / medicamente citotoxice (chimioterapie) utilizate in tratamentul lupusului sistemic
Medicamente anti-inflamatoare Non-steroidiene (AINS) pentru lupus sistemic
Medicamentele anti-inflamatoare Non-steroidiene (AINS) sunt folosite pentru a trata durerile musculare si articulare, prin reducerea inflamatiei cauzata de o varietate de boli reumatice, inclusiv LES .
Exemple de astfel de medicamente sunt acidul acetilsalicilic (de exemplu, aspirina), ibuprofen (Motrin), naproxen (Naprosyn), si multe altele.
Efectele secundare includ stomac deranjat, arsuri la stomac sau ulcer, leziuni renale, risc crescut de atac de cord si accident vascular cerebral. Pacientilor cu implicare renala li se recomanda evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.
Medicamente Antimalarice utilizate ca tratament pentru LES
Antimalaricele, cum ar fi Chloroquine (Aralen) sau hidroxiclorochina (Plaquenil) sunt adesea prescrise pentru pacientii cu lupus, in special pentru cei cu probleme cutanate sau cu simptome articulare.
Antimalaricele actioneaza ca si anti-inflamatoare. De asemenea, este cunoscut faptul ca antimalaricele protejeaza bolnavul cu lupus impotriva efectelor daunatoare ale razelor ultraviolete, scad nivelul colesterolului si inhiba coagularea. Aceste medicamente au potentialul de a pune boala in remisie.
Antimalaricele isi exercita efectele benefice dupa mai multe luni de administrare.
Studii recente au demonstrat ca administrarea a la long a Plaquenilului previne afectarea renala si neurologica ce pot apare la bolnavii cu lupus sistemic.
Antimalaricele afecteaza, din nefericire, vederea. De aceea, in timp ce se folosesc aceste medicamente, se efectueaza controlul oftalmologic la fiecare 6 luni.
Lumina soarelui ar trebui sa fie evitata, de asemenea, deoarece acest medicament v-ar putea face mai sensibili la soare.
Alte reactii adverse posibile includ ameteli, eruptii cutanate, caderea parului, greata, varsaturi si diaree.
Corticosteroizi (steroizi) utilizati in tratamentul lupusului sistemic
Cel mai frecvent corticosteroid utilizat in tratarea Lupusului este Prednisonul. Medrolul este un medicament de generatie mai noua cu aceleasi efecte ca si prednisonul. Corticosteroizii sunt hormoni, produsi in cantitati mici de glandele noastre suprarenale, hormoni care au proprietati anti-inflamatorii si imunomodulatoare.
Corticosteroizii produsi sintetic cum ar fi prednisonul sunt utilizati in lupus sistemic pentru a reduce inflamatia si a suprima sistemul imunitar hiperactiv din lupus.
Steroizii au o multime de efecte secundare, unele dintre ele fiind foarte grave. Din acest motiv, aceste medicamente trebuie utilizate in cele mai mici doze eficiente posibile si pentru cel mai scurt timp posibil (lucru care, de obicei, nu prea este luat in seama de medicii nostri).
Steroizii sistemici pot provoca o crestere a tensiunii arteriale si a frecventei cardiace, "subtierea" oaselor (pot grabi aparitia de osteoporoza din lupus
), susceptibilitate crescuta la infectii , cresterea in greutate, fata in forma de luna, striuri (vergeturi), acnee, vanatai usoare, debutul de diabet, cataracta, sau ulcer.Imunosupresoare (medicamente citotoxice (chimioterapie) utilizate in tratamentul lupusului sistemic)
Medicamentele imunosupresoare deprima raspunsul imun al organismului. Sunt medicamentele la care se apeleaza atunci cand lupusul pune viata bolnavului in pericol. Aceste medicamente sunt cunoscute ca medicamente citotoxice sau chimioterapie.
Citotoxic inseamna "toxic pentru celule".
Medicamentele enumerate mai jos distrug celulele specifice ale sistemului imunitar. Pentru ca medicamentele citotoxicenu distrug nu numai celulele "rele", aceste medicamente pot produce efecte secundare grave.
Medicamentele citotoxice nu sunt pentru forma usoara de lupus, dar pot fi foarte utile cand viata este pusa in pericol de agrsivitatea bolii lupus sistemic.
Hemoleucograma trebuie monitorizata in timp ce se utilizeaza aceste medicamente.
Citotoxicele, ca si steroizii, pot reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Daca, in timp ce utilizati citotoxice aveti febra, frisoane, umflarea ganglionilor, prezentati-va la medic urgent.
Citotoxicele cunoscute administrate in cazurile de lupus agravat sunt :
Azatioprina (Imuran, Azasan)
Azatioprina este un medicament utilizat pentru a preveni respingerea de organe. Este aprobat pentru a trata poliartrita reumatoida.
Efectele secundare ale imuranului, de cele mai multe ori, sunt stomac deranjat, varsaturi, diaree, dureri musculare si rareori includ afte bucale, tuse, lipsa de energie, pierderea poftei de mancare, dureri de stomac, ingalbenirea ochilor, simptome asemanatoare gripei, eruptii cutanate, sau vedere incetosata.
Daca observati oricare dintre reactiile adverse rare de mai sus anuntati medicul imediat.
Metotrexat (Rheumatrex, Trexall)
Metotrexat este un medicament care trateaza cancerul si care este folosit uneori si in Lupus sistemic. Acesta este, de obicei, administrat pe cale orala, o data pe saptamana, dar uneori se administreaza si prin injectare.
In timpul tratamentului cu metrotexat se beau multe lichide. Suplimentarea cu acid folic este adesea recomandata in timp ce se utilizeaza metotrexat. Acest medicament creste sensibilitatea la soare.
Reactii adverse frecvente includ greata, varsaturi, risc crescut de infectii oportuniste si pierderea poftei de mancare.
Apelati la medic imediat daca aveti sange in urina sau scaun, voma cu sange, diaree, inrosirea pielii, dureri articulare, dureri de stomac, si umflarea picioarelor sau subtierea picioarelor.
Sarcina trebuie evitata in timpul tratamentului cu metrotexat si pentru un ciclu dupa tratament . In timpul si imediat dupa tratament , fertilitatea poate fi afectata. Riscul de infertilitate pe termen lung este foarte scazut chiar si dupa tratamentul cu doze mari.
Ciclofosfamida (Cytoxan, Neosar)
Ciclofosfamida este un medicament care este cel mai des folosit pentru a trata diferite tipuri de cancer, dar este, de asemenea, utilizat in Lupus. Ea a devenit "standardul de aur" de tratament pentru implicarea severa, activa, de organ.
Ciclofosfamida poate fi administrata pe cale orala, dar de obicei este administrata intravenos, deoarece versiunea intravenoasa este asociata cu mai putine probleme ale vezicii urinare si afectiuni maligne decat versiunea orala.
Este foarte important sa consumati multe lichide si sa urinati frecvent in timp ce sunteti pe ciclofosfamida pentru a dilua concentratia medicamentului in vezica urinara.
Ciclofosfamida poate provoca greata. Administrarea ciclofosfamidei implica risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, sterilitate temporara sau permanenta, sangerare la nivelul vezicii urinare (risc foarte redus cand se consuma lichide suficiente), pierderea parului, risc crescut de infectii oportuniste.
Micofenolat de mofetil (CellCept)
Micofenolatul de mofetil este un imunosupresor care a fost utilizat la pacientii cu transplant de multi ani. Acesta este acum din ce in ce mai popular in tratamentul nefritei lupice.
Efectele secundare ale medicamentului micofenolat de mofetil includ dureri de cap, greata, varsaturi, diaree, arsuri la stomac, slabiciune, si un risc crescut de a dezvolta infectii oportuniste.
Nu luati antiacide in termen de 2 ore inainte sau 4 ore de la administrarea micofenolatul de mofetil. Nu mancati doua ore- o ora inainte sau o ora dupa luarea medicamentului micofenolat de mofetil.
Deoarece, dupa cum vedeti, tratamentul alopat aplicat pacientilor cu lupus sistemic este dintre cele mai agresive, si presupune efecte secundare aproape la fel de grave ca si boala insasi, se cauta in continuare directii noi de tratament pentru lupus.
Boala lupus eritematos sistemic si tratamentul sau este un camp de cercetare totdeauna de luat in seama pentru cercetatorii din domeniul medical si farmaceutic, iar bolnavii cu LES prezinta interes ca si subiecti de efectuat experimente.
Voi nota in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.
Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru lupus-les-boala.blogspot.com.
Superb post however , I was wondering if you could write a litte
RăspundețiȘtergeremore on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate
a little bit more. Many thanks!
Feel free to surf to my web blog ... Heel Pain treatment
Delisa, nu imi permit sa dezvolt subiectul deoarece nu am pregatire medicala. Exista insa medici care o pot face fara riscul de a fi catalogati ca isi vara nasul in profesia altora.
ȘtergereBarbat, 43 de ani, adica eu. Pana la 41 de ani nu am stiut ca am lupus;insa multitudinea de afectiuni, varietatea si gravitatea lor,m-au ajutat sa cercetez 22 de ani in aflarea raspunsului.
ȘtergereSimptome:migrena hemiplegica cu aura,astm,tensiune (minima) ridicata,oboseala,fibromialgie,hemoragii (nas,plamani,prostata).
Medicamente probate:antihistaminice diverse (clorfeniramin,romergan,tavegyl,claritin,hismanal,etc
analgezice:tramadol,gabapentina,pregabalina,morfina,nicotina,capsaicina,etc
antimigrenoase:sumatriptan
cardiace:verapamil,diltiazem,propranolon
La varsta de 41 ani, am "auzit"despre boswellia serata;de la prima doza m-am simtit mult mai bine. La ora actuala iau doar boswellia si clorura de amoniu, si nu mai am NICI O PROBLEMA!!!
http://provita-nutrition.ro/magazin/tratamente-naturiste-provita-nutrition/super-immune-forte-cel-mai-puternic-imunomodulator/
RăspundețiȘtergerehttp://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/cortizon-natural-comprimate-11388032/
RăspundețiȘtergerehttps://www.daciaplant.ro/cortizon-natural-comprimate.html