Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Lupus sistemic-viermii intestinali sunt cheia

Cheia pentru vindecarea lupusului sistemic, si a bolilor autoimune ar putea fi viermii intestinali si raspunsul imun de tip 2 provocat de infestarea cu viermi a organismului. Cu siguranta intrebarea daca viermii intestinali pot oferi solutia de vindecare a lupusului sistemic si a altor boli autoimune va starni controverse.

Si totusi, recent, un comunicat de presa din USA, arata ca cercetarea raspunsului imun al unui organism infestat cu paraziti ar putea oferi informatii pretioase in ceea ce priveste modul de schimbare si controlare al raspunsului imun din organismele cu boli autoimune.

Mecanismul declansarii bolilor autoimune si cum apare o boala autoimuna, indiferent din ce cauza, este interesant de stiut.

Un studiu medical mai vechi, publicat in 18 ian 2012, a urmarit comportamentul organismului uman infestat cu viermi intestinali si a concluzionat ca prezenta viermilor declanseaza un raspuns imunitar diferit de cel cunoscut, raspuns ce contribuie substantial la recuperarea starii de sanatate a oganismelor infestate cu viermi.

Multi viermi intestinali fac un ocol prin plamani in drum spre intestin. Un astfel de vierme este brasiliensis Nippostrongylus , echivalentul la rozatoare, la om hookworm, care infecteaza in prezent peste 700 de milioane de oameni din intreaga lume. Cand acest vierme trece prin plamani, se induc leziuni tisulare si inflamatie.

Cercetatorii din studiul de mai sus au descoperit, ca prezenta viermilor declanseaza aparitia de citokine care ajuta la eliminarea infectiilor cu viermi intestinali. Dar acele citokine, la om, calmeaza, de asemenea si leziunile pulmonare asociate infectiei cu viermi, iar inflamatia asociata leziunilor este tinuta in limite rezonabile.

Citokinele sunt proteine eliberate de celulele care, la randul lor, joaca un rol in comunicarea dintre diferite celule din organism.

C a si concluzie a procesului desfasurat, se poate spune ca, la om, pentru a contracara atacul viermilor, organismul mobilizeaza un anumit tip de raspuns imunitar numit raspuns Th2, care determina expulzarea viermilor. Dar beneficiile Th2 nu se termina aici. Populatiile de celule specifice si proteine imune induse in timpul unui raspuns Th2 ajuta si la repararea daunelor induse de viermi in organele prin care ei trec.

Acelasi experiment efectuat pe soarecii infestati cu un parazit similar nu a dat aceleasi rezultate. Soarecii au fost in imposibilitatea de a raspunde la aceste proteine, iar cercetatorii au descoperit ca, la soareci, leziunle pulmonare nu au fost controlate, la ei, probabil, neexistand acel raspuns imunitar de tip Th2.

Pentru certificarea informatiei, gasiti mai multe in http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120110192721.htm

Potrivit unui al doilea articol, din 9 septembrie 2013, publicat in Nature Reviews Imunologie de William Gause si colegii sai de la National Institutes of Health si la Universitatea din Edinburgh, prezenta viermilor in sistemul digestiv al omului, a favorizat, in milenii de evolutie, aparitia unui raspuns imun specific, numit imunitate de tip 2, care se pare ca previne posibilitatea perpetuarii si dezvoltarii unui proces inflamator permanent si distructiv, asa cum gasim in bolile autoimune.

Imunitatea de tip 2 apare, deci, ca raspuns al organismului la prezenta parazitilor intr-un organism.

In mod normal, viermii prezenti in organism, induc leziuni tisulare si inflamatie. Dar, imunitatea de tip 2 declansata de prezenta viermilor, creeaza un raspuns imunitar de tip 2 care presupune, pe langa procesul de eliminare a parazitilor, si existenta unor procese ce ajuta la calmarea inflamatiei ce ar fi normal sa apara fulminant ca urmare a prezentei parazitilor intr-un organism viu.

Chiar si modificarile patologice sub forma de rani ale tesuturilor, ce ar fi normal sa apara si sa duca la deteriorarea starii de sanatate a unui organism cu paraziti, se vindeca rapid ca urmare a raspunsului imunitar de tip 2 declansat de prezenta viermilor in acel organism.

Reactia imunitara de tip 2 dintr-un organism invadat de viermi digestivi, spun cercetatorii, pare sa dezvolte un mecanism de reparare rapida a ranilor provocate de acesti viermi invadatori care se misca prin corp.

Componente ale raspunsului imun de tip 2 declanseaza, retele de reglementare care blocheaza raspunsuri imune nocive, ca inflamatia, care altfel ar exacerba prejudiciul adus tesuturilor.

Cu alte cuvinte, cercetatorii considera ca, organismul al carui sistem digestiv este infestat cu paraziti, a invatat sa dezvolte un nou tip de sistem imunitar care ajuta la controlul inflamatiei si vindeca rapid leziunile tisulare. Pe aceasta consideratie ei isi bazeaza ipoteza ca, viermii digestivi si prezenta lor in organism ar putea declansa un raspuns imunitar salvator in cazul bolilor autoimune.

Se stie ca, trasatura comuna a bolilor autoimune este aceea ca sistemul imunitar ataca propriile organe si tesuturi datorita inflamatiei prezente in corp ca rezultat al actiunii sistemului imunitar hiperactiv, actiune care se presupune ca ar putea fi calmata daca s-ar putea declansa, artificial, un raspuns imunitar de tip 2.

Sa intelegem ca prezenta pe o perioada limitata si in cantitati controlate a viermilor intestinali intr-un organism cu LES si alte boli autoimune ar putea fi solutia prin care se poate regla sistemul imunitar hiperactiv din lupusul sistemic eritematos, diabetul zaharat de tip 1, boala Crohn si artrita reumatoida ?

Concluziile amintite mai sus au aparut ca urmare a faptului ca, locuitorii zonelor nedezvoltate ale lumii, care prezinta in proportie mare organisme infestate helmitic, (cu viermi digestivi, in speta), nu prezinta boli autoimune, in special diabet zaharat tip 1.

Cercetatorul William Gause spune ca, acolo, in zonele unde igiena nu este dusa la extrem, ca in tarile industrializate, expunerea organismului la microbi si viermi timp indelungat a creat un raspuns imunitar suplimentar, imunitatea de tip 2 fiind raspunzatoare de numarul redus de pacienti cu boli autoimune.

In tarile industrializate expunerea scazuta la microbi si viermi poate afecta dezvoltarea retelelor imunitare de reglementare a sistemului imunitar de tip 2, care ar controla altfel raspunsurile inflamatorii daunatoare.

Mecanismele ce se declanseaza in cazul raspunsului imunitar de tip 2, daca ar fi cunoscute, ar putea stavili aparitia bolilor autoimune ca diabetul de tip 1, artrita reumatoida, boala Crohn si lupusul sistemic.

De aceea cercetatorii mai sus amintiti considera ca, "Gasirea de noi modalitati de stimulare a acestor componente de reglementare a raspunsului imun de tip 2 ne-ar putea oferi un nou set de instrumente pentru a controla raspunsurile inflamatorii daunatoare asociate cu aceasta gama larga de boli diferite."

Asadar, cercetarea raspunsului imun de tip 2 provocat de infestarea cu viermi a organismului poate aduce un raspuns util pentru procesul de vindecare si prevenire a bolilor autoimune printre care si lupusul eritematos sistemic.

Iata ca dezgustatorii viermi intestinali ar putea fi cheia pentru rezolvarea diabetului zaharat de tip 1, a lupusului sistemic si a celorlalte boli autoimune in care inflamatia nu poate fi controlata.

Informatiile din partea a doua a articolului meu au ca si sursa de informare sciencedaily.com

Voi nota in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP