Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Boala lupus eritematos, notiuni de baza



Deoarece lupusul este o boala complexa, stabilirea diagnosticului de lupus eritematos sistemic , cea mai grava forma de manifestare a bolii din toate formele existente de lupus, se face, conform specialistilor, dupa consultarea a cel putin 3 medici specialisti, si, intr-o perioada de minim 4 ani de urmarire a simptomelor.

Ce trebuie sa stie bolnavii cu lupus si familiile lor


  1. Lupusul este o boala autoimuna si cronica;

  2. Lupusul nu este o boala contagioasa si nici infectioasa;

  3. Lupusul afecteaza mai mult femeile decat barbatii; doar unul din zece bolnavi sunt barbati.

  4. Lupusul se dezvolta la orice varsta, dar aparitia sa este cu precadere la pacienti aflati intre 20 si 45 de ani.

Forme ale bolii lupus


  • Forma cea mai grava de lupus este lupusul eritematos sistemic pentru ca afecteaza toate organele interne ale organismului.

  • Forma de lupus care afecteaza doar pielea, dandu-i un rosu caracteristic, cu eruptii pe fata, scalp, sau alte parti ale corpului este lupus discoid. Este dizgratios, dar nu este la fel de grav ca si LES (lupus eritematos sistemic ).

  • Exista o forma de lupus medicamentos, indus de consumul anumitor medicamente, ca hidralazina, d-penicilamina, chinidina, procainamida, fenitoina, izoniazida. Lupusul medicamentos dispare atunci cand se inceteaza administrarea medicamentelor inducatoare.

  • Forma de lupus prin care leziunile cutanate apar pe parti ale corpului expuse la soare, dar nu se formeaza cicatrici, este lupus eritematos cutanat subacut.

  • Forma rara de lupus pe care o dezvolta nounascutii femeilor care au lupus este lupusul neonatal. El se combina, de obicei, cu Sindromul Sjogren, adica uscaciunea ochilor. Nu toti copiii mamelor cu lupus fac boala, nici cand se nasc, nici mai tarziu, chiar daca se considera ca este o boala genetica.

Diagnosticarea bolii lupus


Diagnosticarea bolii se face pe baza rezultatelor testelor de sange corelate cu simptomele clinice asociate bolii.


Teste de sange cu rol in stabilirea diagnosticului


Niciun test de sange nu poate diagnostica, singur, lupusul. Dar, urmatoarele teste pozitive, impreuna, ajuta la confirmarea diagnosticului de lupus :

- ANA (anticorpi antinucleari)

- dsDNA (anticorpi antiADN dublu catenar )

- anticorpi antiphospholipidici

-anti-Sm (anti-Smith anticorpi )

Simptomele clinice manifestate in LES


Simptomele clinice specifice bolii LES pot fi considerate urmatoarele:

-eruptie cutanata ( rush ), in forma de fluture, pe obraji si nas

-artrita, in diverse articulatii ( inflamarea articulatiilor )


- febra de etiologie necunoscuta, oboseala, pierdere in greutate rapida si fara cauze stiute induse

-ulceratii in gura

- sensibilitate la soare (fotosensibilitatea )

Mai exista, insa, o serie de simptome clinice intalnite si in lupus, dar induse de boli asociate lupusului , ceea ce ingreuneaza diagnosticarea bolii. Acestea sunt :

- caderea parului

- prezenta fenomenului Raynaud's ( decolorarea, sau invinetirea degetelor de la maini si picioare ca raspuns la frig sau stres )

- anemia

- inflamarea ganglionilor

- rata inalta de avorturi spontane si nasteri premature

Despre cauzele posibile ale bolii lupus am scris in boala lupus, bolnavi cu les, cauze posibile.

Datorita numeroaselor simptome comune din boala Lupus eritematos sistemic cu alte boli autoimune, distinctia clara intre diagnostice este dificil de facut.

In urmatorul articol va voi face un tablou al asemanarilor si deosebirilor intre artrita reumatoida si Lupus eritematos sistemic ca sa intelegem de ce medicii au nevoie de timp pentru stabilirea diagnosticului corect.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de info utile dintre noi si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP