Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

De ce bolnavii cu lupus mor precoce

Probabil va inchipuiti ca sunt dura punand un astfel de titlu. Dar toti murim mai devreme sau mai tarziu. De noi depinde insa cat de tarziu. Trebuie sa va spun un secret: bolnavii cu lupus, de cele mai multe ori nu mor din cauza bolii lupus, de fond, ci a complicatiilor conexe care pot apare atunci cand nu este respectat un stil de viata sanatos.

Multa vreme bolnavii cu lupus erau candidati siguri la insuficienta renala, iar acest diagnostic era pe primul loc intre cauzele ce puteau aduce un deces rapid al bolnavului cu lupus. In ultima vreme, tratamentul cu plaquenil, in special, amana afectarea renala si, ca urmare, se ajunge mai rar la exitus datorita insuficientei renale.

Bolnavii cu lupus mor precoce, cel mai des, din cauza complicatiilor cardiovasculare


Un studiu publicat anul acesta, de catre Fundatia lupus a Americii arata ca, la ora actuala, bolnavii cu lupus mor precoce, cel mai des, din cauza complicatiilor cardiovasculare.

Atacurile de cord, hipertensiunea, inflamatiile muschiului inimii -miocardita, ateroscleroza, pericardita, endocardita, toate acestea sunt boli de inima care pot apare la bolnavii cu lupus si care pot avea o evolutie mai accelerata la acesti pacienti, decat la cei fara lupus. Tocmai de aceea este necesar ca bolnavii cu lupus sa minimizeze la maximum factorii de risc care favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Acest lucru inseamna efectuarea de exercitii fizice regulate, controlul greutatii, o dieta saraca in colesterol si, atunci cand se impune, administrarea medicamentelor care scad colesterolul, si cel mai important, nu se fumeaza.

Bolnavii cu lupus mor precoce, destul de des, din cauza complicatiilor infectioase


O alta cauza foarte importanta care determina decesul precoce al bolnavilor cu lupus sunt infectiile grave.

Infectiile sunt a doua cauza majora pentru decesul precoce al persoanelor cu boala lupus.

Cand ai lupus, exista un risc crescut pentru aparitia tuturor tipurilor de infectii.

Exista doua motive principale din cauza carora persoanele cu lupus se pot infecta mai des.

In primul rand, sistemul imunitar poate limita uneori, capacitatea organismului de a lupta impotriva bacteriilor si a virusilor straini organismului.

In plus. medicamentele supresoare inghitite zilnic de bolnavul cu lupus limiteaza capacitatea sistemului imunitar propriu de a raspunde prompt la agresiunea agentilor patogeni la care suntem expusi in viata de zi cu zi.

Se stie ca, in cazul unui lupus sever se administreaza medicamente imunosupresoare in cantitati mari, ceea ce reduce considerabil capacitatea naturala de autoaparare a organismului acelui pacient. Ca urmare, declansarea unei infectii fie ea si de gravitate moderata, intr-un organism cu lupus poate determina o raspandire rapida a factorilor infectiosi in tot organismul, ceea ce duce destul de accelerat la un deces precoce.

Cele mai frecvente infectii observate la bolnavii cu lupus implica

  • sistemul respirator (plamanii si inima)
  • tractul urinar
  • pielea
Frecvent se intalnesc, pe langa infectiile bacteriene obisnuite sau ocazionale, infectiile fungice cum este candida sunt la ordinea zilei, dar nici zona zoster nu lipseste.

Masuri de prevenire a aparitiei infectiilor

  • sa evitati persoanele si mediile infecto-contagioase
  • spalatul pe maini este obligatoriu cat mai des
  • administrarea de antibiotice preventiv, inaintea oricarei interventii chirurgicale sau stomatologice
Orice febra mai mare de 38 de grade Celsius trebuie sa va trimita rapid la medic. O temperatura a corpului ridicata poate fi deosebit de grava daca luati corticosteroizi sau medicamente de chimioterapie.

Asadar, bolnavii de lupus pot muri precoce din cauza complicatiilor cardiovasculare, in primul rand, dar si a complicatiilor date de infectiile grave si agresive netratate cu maxima prudenta.

Bolnavii cu lupus pot muri mai repede din cauza hipertensiunii


Hipertensiunea, de asemeni, poate fi o a treia cauza de deces precoce al bolnavilor cu lupus. Ea poate fi cauza aparitiei accidentelor vasculare sau a insuficientei renale, care, in final, chiar daca nu mai este pe primul loc, inca poate produce, atunci cand apare, deces precoce al bolnavilor cu lupus.

Pentru a evita aparitia complicatiilor cauzatoare de deces precoce, bolnavii cu lupus trebuie

  • sa adopte un stil de viata sanatos
  • sa evite fumatul activ si pasiv
  • sa faca miscare cel putin 30 minute zilnic
  • sa evite cresterea colesterolului prin ingerarea de grasimi animale
  • sa fie binedispusi pentru a evita influentele negative ale stresului cotidian
Daca nu vreti sa fiti inca un pacient cu lupus care vine sa sporeasca numarul celor decedati precoce, din cauza complicatiilor cardiovasculare, infectioase sau renale induse mai mult de stilul de viata nesanatos decat de boala lupus insasi, feriti-va de fumat, grasimi, sedentarism si stres.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

3 comentarii :

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP