Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

LES, steroizii si cresterea in greutate



Viata persoanelor cu lupus este o enigma pentru omul sanatos. Ba, de multe ori, chiar apare o mare indoiala in ceea ce priveste credibilitatea bolnavului cu diagnostic LES si a certitudinii bolii sale.

Un motiv cert al inducerii acestor impresii este si administrarea, ca si tratament de intretinere, al corticosteroizilor. Se stie ca acesti corticosteroizi, in speta prednison sau medrol, provoaca o crestere in greutate, uneori dorita, de cele mai multe ori, insa, nedorita de consumator, modificare ce da impresia de "stare de bine" privitorilor bolnavului.

Cei mai multi bolnavi cu lupus consuma, ca si tratament, prednison sau medrol. Acesti steroizi foarte puternici calmeaza sistemul imunitar hiperactiv din lupus si au ajutat si ajuta milioane de persoane cu diagnostic LES sa-si pastreze o viata cat de cat normala.

Steroizii folositi in tratamentul bolii LES, (prednison sau medrol) reduc inflamatia si scad mult durerile articulare si musculare ale bolnavilor cu lupus.

Din nefericire pentru pacientii cu lupus, steroizii vin la pachet, pe langa efectele benefice, si cu multe efecte secundare grave care modifica atat aspectul fizic al pacientului consumator de steroizi, dar distruge si multe alte parti bune ale organismului, in afara de silueta.

Consumul de steroizi, in general, provoaca o foame intensa ceea ce ii determina pe consumatori sa manance mai mult, iar acest lucru va determina cresterea lor in greutate.

Consumul de steroizi din lupus favorizeaza si retentia de lichide, ceea ce transforma un corp armonios intr-unul cu unele zone mult pufoase. Datorita consumului de steroizi, cu precadere prednison, tesutul adipos din organism, stocat la nivelul bratelor si picioarelor, este redistribuit in jurul fetei, in spatele gatului si in jurul stomacului.

Este cunoscut, ca semn distinctiv, pentru pacientii cu LES, aflati sub tratament cu steroizi , fata in forma de luna plina.

Cresterea in greutate este afectul advers cel mai de temut al bolnavilor cu LES tratati cu steroizi.

Si daca ne amintim ca 9 din 10 pacienti cu LES sunt femei, la varste sub 45 de ani, vom intelege perfect de ce tratamentul actual pentru lupus este o spaima in plus care se adauga vietii unui bolnav cu lupus. Acest efect se intalneste la majoritatea consumatorilor de prednison, intr-o masura mai mare sau mai mica, functie de cantitatea de prednison ingurgitata zilnic.

Efectele secundare asupra bunei functionalitati a organismului consumator de steroizi sunt multe, si, de cele mai multe ori, ele sunt cele care cauzeaza mai repede moartea decat boala in sine.

Steroizii pot provoca hipertensiune arteriala, cresterea nivelului de zahar in sange, pot provoca nivel ridicat de colesterol, si induc osteoporoza (oase fragile).

Simptomele diabetului zaharat, in cazul consumului de steroizi, se agraveaza.

Cum controlezi cresterea in greutate



Atunci cand consumi permanent prednison sau medrol, un control perfect al cresterii in greutate nu este posibil. Toti pacientii cu lupus stiu ca nu au voie sa consume sarat, in primul rand. Consumul de sodiu favorizeaza retentia de lichide si contribuie la obtinerea aspectului inestetic al corpului.

Un rol important in controlul greutatii, dar si a preventiei efectelor secundare ale consumului permanent de steroizi il constituie grija pentru o masa sanatoasa si echilibrata , dar si limitata cantitativ functie de nevoile reale ale unui corp sanatos si nu innebunit de foamea excesiva indusa de steroizi.

Deci, pentru a va controla cresterea in greutate, limitati-va portia de mancare, beti apa multa, mancati mese mici, de 4-5 ori pe zi, si evitati ispitele.

Evitati grasimile in exces pentru a nu da prilejul cresterii colesterolului si consumati lapte degresat, iaurt si branza cat mai des pentru a evita aparitia osteoporozei.

Lupus este boala care aduce multe modificari in viata bolnavului, iar consumul de steroizi fara de care boala lupus nu se poate controla face cadou pacientului cu lupus si grija prevenirii efectelor secundare ale steroizilor consumati, printre care si cresterea in greutate si modificarea aspectului fizic.

Din fericire, bolnavul cu lupus are o speranta, totusi. Cresterea in greutate, edemele din lupus, si toate modificarile fizice sunt reversibile in timpul remisiunii bolii sau cand doza de steroizi este scazuta.

Cum lupusul este boala cu 1000 de fete niciodata nu poti sti cate din ele se vor arata la tine !

Voi nota in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru.

5 comentarii :

  1. Anonim22:16

    O boală tare răutăcioasă!.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta este, ne ducem crucea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim13:31

    b Eu am luat 6 kg ,la aproape 2 ani de tratament

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim14:39

    Am Les....iau prednison de 3 luni..prima luna am luat 12 tablete pe zi...am scăzut pana la 6 la doua zile si am facut recadere...ideea e ca aspectul fizic mi s.a schimbat radical...am pus in jur de 10 kg iar pielea aeata groaznic...ce pot spune..si starea sufleteasca se inrautateste..nu ai chef de nimic...te doar toate dar asta este..trebuie sa luptam...ma simt mult mai bine decât la inceput

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragii mei, nu va speriati. Atunci cand veti scadea cantitatea de medrol sau prednison, dupa caz, aveti toate sansele sa scadeti si in greutate, daca va controlati putin pofta de mancare,Stiti foarte bine ca aceste medicamente cresc mult pofta de mancare
    Si eu am luat in greutate 10 kg la inceputul tratamentului, dar acum, cand am redus cantitatea de medrol la jumatate, s-au dus toate acele kilograme.Daca greutatea ar fi singura noastra grija, ce bine ar fi !

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP