Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Cand ai lupus, o mancare cu notificare reduce stresul



Cand esti un bolnav cu lupus iti pasa intotdeauna ce mananci, cat de sanatoase si sigure sunt produsele pe care le consumi in mod curent, sau chiar ocazional.
Cea mai deasa lectura a noastra, a bolnavilor cu lupus, sunt etichetele produselor alimentare, as putea spune, fara sa gresesc prea mult !

O #mancarecunotificare pe eticheta, sigur ne-ar ajuta putin in cautarile noastre febrile pe care le efectuam prin magazinele alimentare pentru a gasi cea mai adecvata mancare pentru organismul nostru sensibil.

Mancarea cu notificari speciale pe etichete usor vizibile, chiar daca uneori nu este pentru noi, bolnavii cu lupus, ne este prieten bun pentru ca are grija de timpul nostru pierdut cu deslusirea indicatiilor scrise cu font foarte mic pe etichetele produselor pe care vrem sa le cumparam. De stresul provocat de citirea acelor etichete, nu mai vorbim, desi se stie ca factorul stres este unul din cei mai mari dusmani ai bolnavului cu lupus.

De aceea tin sa evidentiez aici produsul inovator de la Caroli, salam semenic-extra cu 90% carne. Este primul produs din seria #mancarecunotificare (asa sper eu, sa mai urmeze si altele) al firmei Caroli Foods.

Pe salamurile semenic-extra de la Caroli a fost plasata, la vedere, o eticheta inovatoare, cu cadran termosensibil, denumita Carolimetru Termic. Aceasta eticheta isi schimba culoarea in functie de temperatura produsului. Este verde atunci cand temperatura produsului este de sub 8°C si devine galbena cand temperatura aceluiasi produs depaseste 8°C.

mancarecunotificare
Cand cadranul termosensibil incepe sa se coloreze in galben este un semn de atentionare ca produsul trebuie reamplasat la rece, sub 8°C.

Prin observarea acestei etichete putem observa imediat daca produsele Caroli sunt pastrate la temperatura optima, adica in intervalul 2-8°C.

Asadar, Carolimetrul Termic de pe eticheta produsului te atentioneaza cand acel produs este pastrat in conditii improprii de temperatura.

Chiar daca producatorul s-a straduit sa fabrice un salam de calitate, fara prea multe riscuri pentru persoanele sensibile ori cu o sanatate precara, modul de transport, depozitare si pastrare atat la comerciant dar si la consumator poate influenta negativ calitatea produsului.

Sa nu arunci banii pe un produs care iti poate deteriora starea de bine, dar si sa nu consumi un produs deteriorat deoarece a stat pe masa din bucatarie, la temperatura improprie, prea mult timp, iata notificarile pe care le primesti de la carolimetrul termic de pe eticheta inteligenta ori de cate ori conditiile de pastrare a salamului semenic-extra de la Caroli nu sunt in regula.

Eticheta care tine la tine si la sanatatea ta se imbolnaveste de hepatita inaintea ta (se ingalbeneste) si-ti arata unde poti sa ajungi daca o lasi prea mult timp sa fie galbena (!).

Carolimetrul termic te trage de urechi atunci cand tii prea mult timp afara din frigider, salamul, dar are grija si de buzunarul tau. El te atentioneaza sa nu iti arunci banii in sacul fara limita al unui comerciant neserios care nu asigura locului de depozitare si expunere a salamului semenic-extra de la Caroli o temperatura optima, adica mai mica de 8 grade Celsius si mai mare de 2 grade.

Poti verifica daca acel calorimetru termic functioneaza corect punand mana calda pe produsul rece. Cadranul termosensibil va sesiza cresterea temperaturii produsului pe care este lipit, si din verde va deveni galben pentru cateva secunde, pana cand vom indeparta cauza care a determinat cresterea temperaturii, respectiv mana noastra.

La dezlipirea etichetei de pe produsul rece carolimetrul se va ingalbeni deoarece el sesizeaza temperatura ambientului, care, in cele mai multe cazuri este mai mare de 8 grade.

Daca indicatia etichetei de pe produsul expus pe raftul magazinului nu este verde, atunci este cazul sa te gandesti de doua ori inainte de a acorda increderea ta acelui comerciant.

Asadar, daca tii la sanatatea ta, chiar si acasa la tine pastreaza indicatorul etichetei pe verde.

Din magazine cumpara intotdeauna salamul cu indicatorul calorimetrului termic blocat pe verde, si fii recunoscator producatorului Caroli care se gandeste la sanatatea ta si a familiei tale.

Putem considera ca primul pas spre o viata lipsita de grija aprovizionarii cu produse sigure si nealterate a fost facut cu aceasta #mancarecunotificare de la Caroli.

Chiar daca esti un bolnav cu lupus dar esti gourmand, eu iti dau voie sa te rasfeti si tu, din cand in cand, cu cate o felioara mica de salam Caroli semenic-extra dotat cu eticheta carolimetru termic, ca doar si tu esti om !

Dar, imi permit sa te sfatuiesc, nu exagera si nu uita de alimentatia speciala a bolnavului cu lupus. Tu gusta doar, lasa-i pe ceilalti membri ai familiei, care nu au lupus sa se desfete cu gustul deosebit al salamului semenic-extra de la Caroli, iar tu bucura-te pentru ei.

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

2 comentarii :

  1. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    RăspundețiȘtergere
  2. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP