Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Exercitii fizice in LES



Din nefericire, multi bolnavi cu lupus sistemic sau LES isi inchipuie ca exercitiile fizice nu sunt pentru ei. Atat doar ca exercitiile fizice in lupus aduc mai multe beneficii decat dezavantaje.

Sigur, starea fizica a bolnavului poate limita modurile de afectuare a exercitiilor fizice.

Dar nu trebuie, sub nicio forma sa ne limitam la statul pe canapea si la autocompatimirea situatiei noastre jalnice atunci cand simtim ca articulatiile ni-s rigide si nu ne asculta sau cand oboseala ne infrange si in fiecare clipa nu am misca niciun pai din loc.

Cum sa practici exercitii fizice cand ai lupus


  • Gasiti-va timpul potrivit si efectuati exercitii fizice, miscarea de dimineata este ok.
    Incepeti lent, cu o plimbare in jurul blocului si in fiecare zi cresteti distanta si viteza cu care mergeti.


  • Coborati regulat din autobuz sau metrou cu o statie sau doua inainte de casa si mergeti pe jos pana acasa.
    Cu timpul veti observa cresterea rezistentei fizice si imbunatatirea starii de spirit.

  • Daca aveti probleme cu mersul pe jos practicati innotul sau mersul pe bicicleta.

  • Alegeti intotdeauna sportul care va place. Nu trebuie sa va impuneti ceva ce nu vi se pare distractiv.

  • Puteti inlocui orele de exercitii fizice cu gradinaritul, plimbatul cainelui sau dans. Faceti ce va place, dar miscati-va !

  • Incercati sa ridicati greutati, chiar daca nu cantaresc decat doar cat o cutie de bulion !

  • Exercitiile fizice ca flotarile sau ridicarea ganterelor sunt importante pentru toate femeile deoarece densitatea osoasa scade odata cu varsta, iar RIDICAREA GREUTATILOR OPRESTE DEMINERALIZAREA OASELOR.

Pentru femeile care iau prednison sau medrol riscul aparitiei osteoporozei este mult mai mare. Chiar prezenta insasi a bolii LES este un factor de risc pentru aparitia precoce a osteoporozei. De aceea nu ezitati sa efectuati exercitii fizice atunci cand aveti lupus sistemic si sunteti sub tratament cu medrol.

Chiar daca nu sunteti dintre cei innebuniti dupa sport, nu uitati ca trebuie intotdeauna sa va ridicati si sa fiti in miscare daca vreti ca boala lupus sistemic sa nu va invinga.
Dar nu exagerati, totul se face cu masura.

Trebuie sa evitati sa ajungeti la punctul de oboseala maxima care va face ca alta data sa aveti aversiune fata de exercitiile fizice.


Va doresc sa aveti vointa si putere pentru a nu ocoli niciodata exercitiile fizice chiar daca va dor muschii si parca nu va arde sub nicio forma sa va miscati !

Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP