Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Tratamentul bolilor asociate LES

Functie de bolile asociate diagnosticului LES bolnavii cu lupus sistemic necesita multe alte tratamente conexe celui principal.

Daca nu uitam ca orice medicament din tratamentul de baza al bolii nu are efecte secundare de neglijat, iar intre medicamentele necesare si recomandate pot apare interactiuni cu efecte distrugatoare asupra unui organ pana atunci aparent sanatos, vom intelege de ce diagnosticele asociate LES sunt atat de numeroase.

Va spuneam ca deja se pune serios intrebarea daca lupusul eritematos sistemic este o singura boala sau mai multe.

Bolnavii cu lupus experimenteaza atat de multe simptome incat, peste tratamentul normal al bolii lupus se suprapun multe altele care trateaza diagnostice asociate LES sau previn aparitia complicatiilor date de efectele secundare ale tratamentului de baza.

Tratamentul de baza al lupusului urmareste sa reduca inflamatia cauzata de boala, sa suprime sistemul imunitar hiperactiv, sa previna rachetele de semnalizare si sa le trateze atunci cand apar, sa controleze simptomele suparatoare, cum sunt durerile articulare si oboseala din lupus, si sa minimizeze leziunile produse de boala organelor.

Persoanele cu lupus necesita adesea si alte medicamente decat cele din tratamentul de baza, datorita numeroaselor diagnostice asociate LES care pot interveni pe parcursul bolii de fond.

Multe medicamente ce se utilizeaza in tratamentul lupusului nu sunt recomandate pentru o femeie care este insarcinata, are in plan o sarcina, sau alapteaza. Femeile cu lupus trebuie sa aiba fiecare sarcina monitorizata indeaproape de medicul lor.

Toate medicamentele se recomanda a fi luate exact cum s-a facut prescrierea pentru ca sa se atinga scopul de pastrare a calitatii vietii la un nivel acceptabil pentru bolnavul cu lupus sistemic.

Gestionarea lupusului sistemic este un efort de echipa si o buna comunicare intre medicii de diferite specialitati care se ocupa de un acelasi bolnav cu LES este o conditie esentiala pentru succesul tratamentului.

Medicamente speciale ce se adreseaza cauzelor lupusului sistemic sunt destul de putine. Dar, multe medicamente sunt folosite pentru a trata simptomele bolii.

Medicamente utilizate in tratamentul bolilor asociate LES

Tratamentele bolilor asociate LES pot cuprinde medicamente diureticele pentru retentia de lichide, medicamente antihipertensive pentru hipertensiune arteriala, anticonvulsive pentru convulsii, antibiotice pentru infectii, medicamente pentru prevenirea sau, dupa caz, pentru tratarea osteoporozei, medicamente pentru prevenirea complicatiilor oftalmologice, medicamente antiacide, diluanti de sange, etc.

Antihipertensive

Antihipertensivele sunt utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiune arteriala) este comuna in Lupus sistemic mai ales datorita utilizarii steroizilor sau implicarii rinichilor. O clasa de antihipertensive numite antagonisti ai receptorilor angiotensinei II, sunt deosebit de frecvent utilizate in nefrita lupica datorita capacitatii lor nu numai de a scadea tensiunea arteriala, dar si de a incetini, de asemenea, progresul leziunilor renale.

Beta-blocantele sunt folosite pentru a scade tensiunea arteriala, dar si pentru a trata o serie de alte simptome,cum ar fi profilaxia migrenelor si tremorul.

Preventie cardiovasculara

Daca ai fost diagnosticat cu lupus se recomanda sa-ti supraveghezi nivelul tensiunii arteriale si sa nu depasesti valoarea tinta de 130/80 mm. E necesar sa-ti mentii si nivelul grasimilor LDL sub valoarea de 100mg/dl. Aceste masuri preventive trebuie luate ca urmare a existentei unui risc sporit de a dezvolta boli cardiovasculare.

Diluanti de sange

Medicamente cum ar fi warfarina (Coumadin) si Asprina (aspenter) sunt folosite la pacientii cu sindrom antifosfolipidic, ca parte a Lupusului lor. Aceste medicamente au rolul de a evita complicatiile sindromului antifosfolipidic printre care si accidentul vascular cerebral.

Droguri psihice

Medicamentele psihice, in special anti-depresive si medicamente anti-anxietate sunt adesea folosite la pacientii cu lupus. Depresia si anxietatea sunt foarte frecvente in Lupus atat ca un simptom al bolii in sine dar si ca un efect secundar al bolilor cronice.

In lupus se pot intalni tulburari de comportament ce au nevoie sa fie tratate.

Antidepresivele, mai ales amitriptilina, se folosesc pentru a trata fibromialgia. Medicamentele psihice sunt foarte utile in lupus pentru indepartarea starii de anxietate, depresie, dureri sau insomnie.

Narcotice antialgice

Atunci cand antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) nu sunt suficiente, se pot folosi analgezice opioide pentru a trata durerea cronica in lupus. Durerile netratate duc la stres si accentueaza lupusul.

Opioidele sunt substante analgezice cu actiune foarte intensa, care se elibereaza exclusiv pe baza unei retete medicale. Sunt indicate pacientilor cu dureri moderate si severe care nu raspund la tratamentul cu antiinflamatoare, acetaminofen sau fizioterapie, si in momentul actual sunt indicate si pacientilor cu osteoartrita. Din cadrul analgezicelor opioide fac parte si algozone, si tramadol, si metoclopramid, dar si produse mult mai puternice. Mai multe despre opioide aici.

Marijuana Medicala

Marijuana este uneori prescris pentru pacientii cu lupus cu greata sau dureri, in statele in care aceasta administrare este legala.

Gabapentina (Neurontin)

Medicamentul este folosit in Lupus pentru a trata neuropatia si alte dureri ale nervilor. De asemenea, Gabapentina s-a utilizat pentru a trata nevralgia postherpetica dupa Herpesul zoster.

In iulie 2009, producatorul de gabapentina ( Pfizer ) a mers la proces in ceea ce priveste asocierea dintre gabapentina si riscul crescut de sinucidere.

Gabapentina apartine clasei de medicamente numite antiepileptice . Acesta este folosit in combinatie cu alte medicamente pentru controlul convulsiilor si prevenirea crizelor asociate cu epilepsie.

Gabapentina nu vindeca epilepsia si functioneaza numai pentru a controla crizele atat timp cat medicamentul este luat. Actiunea Gabapentinei consta in afectarea transmisiei semnalelor nervoase in creier.

Neuropatiile senzitivo-motorii din lupus sunt asemanatoare neuropatiilor diabetice si se pot controla cu succes administrandu-se thiogamma si milgamma. Din nefericire, aceste medicamente se considera un lux pentru pacientii cu lupus care nu au inca diabet si nu mai sunt incluse pe lista de medicamente compensate, desi se stie ca LES este dusmanul sistemului nervos central.

Medicamentele diuretice

Medicamentele diuretice cresc rata de excretie urinara a organismului. Ele sunt frecvent utilizate in nefrita Lupica pentru a trata edemele, si pentru scaderea tensiunii arteriale. Cele mai frecvent utilizate diuretice sunt furosemid (Lasix), hidroclorotiazida, spironolactona, si manitol.

Statine-Medicamente hipocolesterolemiante

Aceasta categorie de medicamente include Lipitor, Zocor, Crestor, Vytorin. Ele sunt medicamente care scad colesterolul.

Colesterolul peste limita admisa este comun in Lupus mai ales datorita utilizarii de steroizi ca si tratament.

Periodic ar trebui efectuate teste functionale hepatice in timpul tratamentului cu aceste medicamente. Ar trebui raportat imediat medicului daca apar dureri musculare in timp ce se folosesc aceste medicamente.

Antiacide

Medicamentele antiacide sunt o parte foarte necesara in tratamentul Lupusului mai ales atunci cand steroizii sau AINS sunt in uz. Inhibitorii de pompa de protoni, cum ar fi Nexium, si omez sunt tratamente ce se administreaza zilnic pentru a preveni cresterea acidului din stomac.

Lacrimi artificiale si vitamine pentru ochi

Medicamentele ce se adreseaza problemelor oftalmologice previn efectele secundare ale tratamentului de baza aplicat. Ele se cumuleaza cu tratamentul pentru ochi uscat, diagnostic asociat LES. Viata cu LES si ochi uscat, este o alta incercare careia trebuie sa-i faca fata bolnavii cu lupus.

Antibiotice

Ca urmare a utilizarii corticosteroizilor (medrol sau prednison) apar numeroase infectii urinare sau fungice care necesita o atentie deosebita pentru ca ele deschid portita complicatiilor din lupus.

Calciu, vitamina D, si bonviva

Sunt medicamente care se recomanda inca de cand apare osteopenia datorata administrarii de corticoizi. Alfa D3 si calciu se recomanda a fi consumate de la primul pas al consumarii medrolului deoarece osteoporoza din lupus nu ocoleste pe multi bonavi cu LES.

Bolile asociate LES sunt multe si ele necesita tratamente costisitoare. Aceste boli, de cele mai multe ori sunt efectul unui tratament de baza agresiv, dar necesar.

In afara medicamentelor alopate bolnavii cu lupus folosesc si tratamente pe baza de plante, vitamine si suplimente, precum si terapii complementare cum ar fi masajul, acupunctura, hipnoterapia, yoga si metode de relaxare. Toate acestea se utilizeaza in scopul reducerii gravitatii simptomelor, a amanarii pe cat posibil a momentelor in care apar rachetele de semnalizare, dar si a prevenirii efectelor secundare ale tratamentelor alopate.

Din nou mentionez ca informatiile de mai sus in privinta tratamentelor bolilor asociate LES nu au decat scop educativ si ele nu pot inlocui recomandarile medicale sau necesitatea consultarii unui medic.

Voi nota in blog experientele proprii legate de boala lupus eritematos sistemic spre ajutorul bolnavilor cu LES si intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu aceasta boala ? Ajuta schimbul de informatii dintre noi si trimite-i linkul nostru, lupus-les-boala.blogspot.com.

3 comentarii :

  1. Anonim21:51

    Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it
    is really informative. I am gonna watch out
    for brussels. I will be grateful if you continue this in future.

    A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!


    Also visit my page: How to get free gems in clash of clans

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim04:29

    May I just say what a relief to find an individual who really understands what they are talking about on the
    net. You actually know How To Look Taller to bring an issue to light and make
    it important. More and more people have to read this and understand this side of your story.
    It's surprising you're not more popular since you definitely have the
    gift.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos pentru ajuturul dat sper sa ma simt mult mai bine dupa folosirea acestor vitamine .

    RăspundețiȘtergere

Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP