Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

Lipsa de energie a bolnavului lupic

Lipsa de energie a bolnavului lupic este un simptom unanim recunoscut si resimtit de catre toti cei ce se confrunta cu astfel de persoane. Din nefericire insa, exista, pe langa cauzele ce tin de prezenta in organism a bolii lupus insasi, alte cauze care pot accentua aceasta stare. De aceea voi aminti aici activitati si alimente care pot contribui la secatuirea de energie chiar si a unei persoane sanatoase, darmite a unui bolnav lupic care prezinta o carenta cronica de energie!

Sunt cunoscute mai multe motive din cauza carora toate persoanele se pot confrunta cu epuizarea cantitatii de energie de care dispun.

Lipsa de energie este motivul principal care determina imposibilitatea efectuarii la randament maxim a activitatilor zilnice fizice sau intelectuale. Toti oamenii isi pot asigura cantitatea de energie necesara prin alimentatie, odihna, somn, evitarea stresului si a consumului inutil de energie.


Dar, trebuie stiut ca exista, insa, alimente care fura energia, dupa cum exista si obiceiuri nesanatoase de viata care ne secatuiesc de energie si care accentueaza starea de neputinta a bolnavului cu lupus.

Obiceiuri de viata care epuizeaza energia

  • Nu efectuezi exercitii fizice

  • In cazul in care corpul tau nu efectueaza niciun exercitiu fizic, el se va simti obosit chiar si la acele miscari consumatoare de cantitati mici de energie. Miscarea, atunci cand se executa regulat este generatoare de energie. Corpul elibereaza endorfine si se mentine astfel tonusul muscular daca se efectueaza exercitii fizice dese si regulate. Acest lucru are ca rezultat posibilitatea de a lucra mai mult fara a te simti la fel de obosit ca si atunci cand nu efectuai exercitii fizice regulate.

  • Nu dormi suficient

  • Somnul ofera energie. Atunci cand nu dormim suficient noaptea, lipsa de odihna se resimte prin scaderea cantitatii de energie de care dispunem. De aceea trebuie sa fim siguri ca ne oferim un somn linistit, odihnitor si suficient in fiecare noapte. Chiar daca nu ne surade ideea de amerge mai devreme la culcare seara, trebuie sa fim constienti ca, pana si numai o jumatate de ora de somn castigata seara ne va face sa fim cu mai multa energie a doua zi.
    Femeile au nevoie de 7-9 ore de somn pe timp de noapte. Dar si barbatii au nevoie de aceeasi cantitate de somn. Daca nu puteti dispune de atat de mult somn, incercati sa trageti un pui de somn scurt de 10-20 de minute in timpul zilei. Acest pui de somn va poate intregi cantitatea de energie necesara pentru a evita aparitia starii de oboseala. Vezi articolul Viata cu LES-de facut pentru un somn bun

  • Sari peste micul dejun sau il iei defectuos

  • Daca nu veti alimenta dimineata corpul, cum vreti sa aveti energie peste zi ? Oferiti corpului energie mancand un mic dejun cu cereale sau chiar un ou si veti simti toata ziua ca sunteti mai bine energizati decat daca beti doar o ceasca de cafea.

  • Bei prea multa cafea

  • Ceasca de cafea de dimineata va va stimula cortizolul si adrenalina, dar stiati ca excesul de cafea va va face somnoros ? Daca continuati si beti cafea toata ziua se va epuiza productia acelor hormoni, ceea ce duce la aparitia oboselii. Indicat este sa beti doar o ceasca de cafea pe zi si beti apa pe tot parcursul zilei.

  • Mananci prea multi carbohidrati

  • Daca mananci prea multi carbohidrati la o masa te vei simti obosit si letargic curand deoarece corpul tau foloseste o multime de glucide si energie pentru prelucrarea acelor carbohidrati. Cu siguranta ati observat ca dupa consumul de mese grele simtiti nevoia sa trageti un pui de somn. Acest lucru se intampla deoarece corpul tau este ocupat cu procesarea carbohidratilor si transformarea lor in energie.

  • Nu eviti stresul in exces

  • Excesul de stres ar putea fi exact ceea ce cauzeaza aparitia oboselii. Creierul foloseste o multime de energie atunci cand esti stresat, ceea ce va face ca acesta sa elibereze adrenalina. Aveti nevoie de adrenalina, deci este important sa incercati sa evitati stresul cat de mult puteti. Meditatia si respiratia profunda sunt instrumente de mare ajutor pe care le putetii utiliza pentru a va elibera de stres si pentru a obtine o noua perspectiva asupra evenimentelor. Ambele pot da, de asemenea, mai multa energie, asa incat va recomand sa le incercati. Ce aveti de facut pentru o atitudine pozitiva gasiti in articolul linkului asociat.

  • Nu te hranesti suficient si sanatos


  • Se recomanda sa consumati cinci portii de fructe si legume pe zi. Nu numai ca acest lucru va ajuta sa obtineti o sanatate mai buna, dar astfel va veti asigura si substantele nutritive de care are nevoie organismul pentru a-si asigura cantitatea de energie necesara. De exemplu, lipsa de magneziu ar putea fi cauza pentru care va simtiti somnoros tot timpul. Din fericire, puteti obtine mai mult din acest nutrient prin consumul de legume de culoare verde inchis si fasole, precum si o varietate larga de alte produse alimentare. Incercati sa consumati cat mai multe fructe si legume crude in timpul zilei, ele sunt izvor de energie si sanatate.

    Despre alimente care ne pot deregla echilibrul energetic, care sunt acestea si despre consumul in exces de alimente care pot deregla echilibrul energetic, vezi in articolul corespunzator linkului asociat.

    Voi nota in blog experiente proprii legate de boala lupus eritematos sistemic pentru a ajuta bolnavii cu LES si pentru intelegerea modului de viata al bolnavului cu lupus de catre prieteni, colegi de scoala sau serviciu, sefi, si mai ales, de catre familiile lor.

    Cunosti pe cineva care are o cat de mica legatura cu boala LES ? Ajuta schimbul de info utile dintre bolnavii cu LES si trimite-i linkul nostru, http://lupus-les-boala.blogspot.com.

    Niciun comentariu :

    Trimiteți un comentariu

    Despre Lupus, cele mai vizionate

    GO TO TOP