Lupus eritematos sistemic, diagnostic greu de pus, dificil de dus

Boala lupus ascunde, inca, multe secrete. Lupus eritematos sistemic, sau LES, este diagnosticul care pune in dificultate medicul si pacientul. Blogul lupus-les-boala, se vrea util tuturor ce au o legatura cu boala lupus eritematos sistemic si lupta cu acest diagnostic intunecat.

Despre lupus sistemic sau LES

Cunoscut de mai bine de 2000 de ani, lupusul are cauze incerte. Exista o teorie care sustine ca lupusul este o boala spirituala. Unii sustin ca este genetica, altii ca este de natura infectioasa.
Indiferent de cauze, lupusul eritematos sistemic ramane un diagnostic care aduce teama in inima bolnavilor si a familiilor lor.
LES este penitenta care obliga bolnavul sa-si schimbe obiceiurile, sa suporte in tacere durerea, sa se ascunda de soare si lumina atunci cand altii se bucura din plin de ele, sa doarma atunci cand ceilalti muncesc, sa-si refuze multe placeri nevinovate, si toate acestea pentru a-si asigura certitudinea aproximativa a unui viitor .

Dar, in primul rand, lupusul este o mare si intunecata lipsa de energie din ale carei tentacule lupti zi de zi si ceas de ceas sa te desprinzi...

Lupus sistemic articole

5 tulburari de comportament din LES



Efectele lupusului asupra creierului sunt, de cele mai multe ori, subiecte tabu chiar si printre bolnavii cu lupus eritematos sistemic. Tulburarile de comportament ale bolnavilor cu lupus sistemic pot fi simptome permanente sau trecatoare, asa cum sunt toate simptomele din LES, de altfel. Dar, 50% din persoanele cu lupus se confrunta, la un moment dat, cu simptome ale tulburarilor de comportament.

Cand sistemul nervos central al unui bolnav cu lupus este afectat de boala insasi medicii vorbesc despre lupus cu determinari neurocognitive sau Lupus neuropsihiatric.


Cum este afectat creierul unui bolnav cu lupus sistemic



Jumatate din persoanele cu lupus sufera de disfunctii cognitive. Semnele acestei manifestari sunt confuze, sunt greu de acceptat si frustrante de cele mai multe ori. Problemele de concentrare, de atentie, sau de amintirea mai dificila a unor lucruri trebuie sa atentioneze bolnavul cu lupus ca este posibil ca lupusul sa fi atins si creierul sau.

LES-dusmanul sistemului nervos central



Sistemul nervos al unui bolnav cu LES, ca si parte componenta a unui organism macinat de lupus sistemic, chiar daca la un moment dat pare sanatos, cu siguranta va fi afectat in timp de actiunea autodistrugatoare a bolii autoimune lupus sistemic eritematos

. Daca ne amintim ca sistemul nervos este responsabil pentru mentinerea echilibrului intern al corpului, vom intelege de ce este foarte important sa ne ingrijim sistemul nervos si sa-l pastram cat mai protejat de actiunea distrugatoare a bolii lupus de care suferim.

Activitatea lupusului asupra sistemului nervos nu are preferinte. Ea poate cuprinde toate cele 3 parti principale ale sistemului nervos-sistemul nervos central, sistemul nervos periferic sau sistemul nervos autonom.

Simptomele lupusului din sistemul nervos pot apare brusc, iar diagnosticarea lupusului neurologic este adesea dificila deoarece simptomele manifestate de bolnavii cu lupus sunt comune si altor afectiuni.

La multe persoane bolnave de lupus sistemic, un tratament adecvat va face ca simptomele afectarii sistemului nervos sa fie complet reversibile.

Lupusul si nervii-un razboi dificil de dus


Activitatea lupusului asupra sistemului nervos periferic si asupra sistemului nervos autonom creeaza, la bolnavii cu lupus, o plaja larga de simptome neurologice si adauga un numar insemnat de diagnostice asociate bolii principale, aceea de lupus sistemic.

Cum afecteaza lupusul nervii din sistemul nervos periferic si sistemul nervos autonom este o intrebare al carui raspuns este bine sa il cunoastem atunci cand diagnosticul LES nu ne este indiferent.


Efectele lupusului asupra sistemului nervos periferic



Sistemul nervos periferic este a doua parte principala a sistemului nervos. Sistemul nervos periferic se ocupa cu prelucrarea informatiei venita de la receptori (de exemplu, receptori vizuali, tactili, de durere etc.) si tot el genereaza raspunsuri.

Lupus sistemic-o boala sau mai multe



Boala lupus eritematos sistemic este o boala atat de complexa incat lumea stiintifica si medicala se concentreaza in acest moment pe cercetarea profunda a pacientilor cu lupus sistemic pentru a incerca sa raspunda intrebarii lupus este o boala sau mai multe?

In cadrul Congresului National de Reumatologie, desfasurat in perioada 25-27 octombrie 2012 la Bucuresti, organizat de Societatea Nationala de Reumatologie, au fost dezbatute noi informatii privind stilul de viata al pacientilor cu LES si modul in care aceasta boala ii afecteaza fizic, psihic si social. Se fac in mod constant eforturi considerabile de a obtine cat mai multe date despre evolutia acestei boli.

Despre pacientii romani cu boala lupus sistemic-Comunicat de presa

- 9 din 10 pacienti cu lupus din Romania sunt femei;

- Aproape jumatate din pacientii diagnosticati cu Lupus Eritematos Sistemic (LES) sunt nevoiti sa renunte la locul de munca din cauza bolii;

- In Romania, aproximativ 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic , iar la nivel international aceasta boala afecteaza 5 milioane;

- LES este o boala pentru diagnosticarea careia sunt necesari in medie patru ani si consultarea a trei medici.

Viata cu LES si ochi uscat



Sfaturi practice pentru viata cu LES si ochi uscat utile pentru bolnavii cu lupus sistemic eritematos.

Dupa cum am amintit de mai multe ori in blogul lupus-les-boala, pacientii cu lupus sistemic se confrunta adesea cu sindromul de ochi uscat sau Sindrom Sjogren, in termeni medicali.

Ochiul uscat din cadrul bolii lupus este o grija in plus pentru pacientii cu LES. Conditiile de viata cu ochi uscat presupun conditii de viata speciale care transforma viata in lupta permanenta pentru a stopa , zi de zi, degradarea acuitatii vizuale a pacientului cu LES.


Sfaturi practice pentru viata cu LES si ochi uscat


Cum afecteaza lupusul sistemic ochii



Am hotarat sa abordez tema despre Lupus sistemic si ochi deoarece, cu siguranta, va va fi foarte greu sa gasiti un bolnav cu lupus sistemic care sa nu poarte ochelari, si de soare, si de vedere, si sa nu stie ca orice bolnav cu LES este supus riscurilor majore de a-si pierde acuitatea vizuala datorita bolii insasi, a soarelui si a tratamentului pe care il urmeaza.

In 50% din cazuri problemele de vedere din lupus vin din asocierea bolii lupus sistemic cu Sindromul Sjogren. Dar, tratamentul cu antimalarice si corticosteroizi (plaquenil, medrol sau prednison ) vor duce sigur si pe ceilalti bolnavi cu lupus la oftalmolog.

De altfel, diagnosticul de lupus sistemic presupune intotdeauna prezenta problemelor de vedere: vedere incetosata, vedere dubla la privirea in jos, sau uscaciunea ochilor datorata imbolnavirii glandelor lacrimale. Uscaciunea ochilor este deja semn de Sindrom Sjogren si se determina prin testul Shirmer efectuat in cabinetul oftalmologului.

Alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic



Alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic sau LES este una din parghiile importante prin care se pot preveni efectele negative ale cortizonului sintetic cat si frecventa episoadelor acute ale bolii. Cum previi prin alimentatie efecte negative ale medrolului si aparitia episoadelor acute din LES, pentru bolnavii cu lupus eritematos sistemic este o problema foarte importanta.

Se stie ca, boala lupus sistemic, produce modificari distructive in intregul organism al unui pacient cu diagnostic LES. Din nefericire, peste aceste modificari distructive se suprapune faptul ca tratamentul cu steroizi ce se practica in lupus sistemic poate influenta negativ functionarea multor parti ale organismului.

Parti din organism, care, pana la administrarea cortizonului isi indeplineau satisfacator functiile, in urma administrarii tratamentului pot fi dereglate de efectele secundare multiple ale tratamentului medicamentos practicat.

Pentru a contracara aceste neajunsuri, bolnavii lupici, consumatori de corticosteroizi, sunt obligati sa adopte si sa respecte o alimentatie sanatoasa, specifica, astfel incat sa previna aparitia efectelor secundare ale cortizonului sintetic.


Reguli de baza in alimentatia bolnavilor cu lupus sistemic


Despre Lupus, cele mai vizionate

GO TO TOP